Site icon Players

Український кіберспорт у 2023 році — новий рекорд трансляцій та успіх Monte

Статистику привів портал Esports Charts.

Українська аудиторія кіберспорту продовжує зростати та встановлювати нові рекорди на трансляціях. У 2023 році в центрі уваги глядачів знову опинилися чемпіонати світу з CS:GO та Dota 2, але найбільше здивувала молода команда Monte — вона не лише склала конкуренцію легендарним Natus Vincere, але навіть перевершила її за деякими показниками. Якщо казати про трансляції, то студія Maincast знову була головним амбасадором українськомовних трансляцій у кіберспорті, хоча незалежні ком'юніті-кастери стають дедалі популярнішими серед українськомовних уболівальників.

Українськомовні трансляції кіберспортивних турнірів згенерували у 2023 році понад 15,5 млн годин перегляду — це на 194% більше, ніж у 2022-му. Найпопулярнішим турніром року, що минає, став BLAST.tv Paris Major 2023 з Counter-Strike: Global Offensive — він зібрав біля екранів понад 60 тис. глядачів, встановивши новий рекорд для українськомовних трансляцій у кіберспорті (попередній становив 46,1 тис. під час The International 2022).

Пік активності українськомовних глядачів у 2023 році випав на травень, коли проходив паризький мейджор із CS:GO. Цього місяця трансляції українською мовою згенерували близько 2,3 млн годин перегляду. Другим за насиченістю виявився липень, коли глядачі дивилися за матчами Natus Vincere на BLAST Premier: Fall Groups 2023 та IEM Cologne 2023.

Найпопулярніші кіберспортивні турніри

Найпопулярнішими кіберспортивними іграми серед українськомовних глядачів у 2023 році стали CS:GO та Dota 2 — вони набрали понад 95% від загальної кількості годин перегляду мови. Українськомовні глядачі також стежили за матчами з Valorant, World of Tanks та Hearthstone.

Лідерство CS:GO та Dota 2 також відображається і в топі найпопулярніших турнірів серед українськомовної аудиторії. BLAST.tv Paris Major 2023 посів перше місце як за тоталом годин перегляду, так і за кількістю глядачів. У топ-5 за обома показниками також увійшли The International 2023, ESL Pro League Season 18 та IEM Cologne 2023.

Висвітленням кіберспортивних турнірів українською мовою у 2023 році здебільшого займалася київська студія Maincast — її канали згенерували понад 93% від тоталу годин переглядів усієї мови. Інші 7% набрали трансляції від комьюніті-кастерів. Серед них можна виділити Ghostik, який активно висвітлював шоу-матчі та турніри з Dota 2. У топ найпопулярніших незалежних стримерів також увійшли SlaxerCast, Leniniw, Twistyyz95 та Petr1ktv – вони стежили за змаганнями з CS:GO.

Найпопулярніші матчі на українськомовних трансляціях

Найпопулярнішим матчем українськомовних уболівальників кіберспорту стало дербі між Natus Vincere та Monte на BLAST.tv Paris Major 2023. За цим протистоянням одночасно стежили 58,5 тис. глядачів. У цій серії Monte обіграла NAVI з рахунком 2:0 і вперше у своїй історії вийшла до Champions Stage мейджора. Після цього Monte почала отримувати запрошення на топові турніри, де остаточно закріпилася серед найсильніших команд Європи. Успіх на турнірах призвів до швидкого зростання кількості вболівальників — Monte стала лідером серед команд CS:GO за динамікою годин перегляду.

До трійки найпопулярніших матчів серед українськомовних глядачів також увійшли серії FaZe проти NAVI та Monte проти GamerLeagion. Обидві ці зустрічі були зіграні на BLAST.tv Paris Major 2023, і в обох випадках, на жаль, українські команди зазнали поразок та залишили турнір.

У 2023 році українськомовні глядачі найактивніше стежили за матчами саме українських команд, але у топ-5 серій за підсумками року також виявилася гра між Team Spirit та Gaimin Gladiator на The International 2023. Цей матч зібрав майже 36 тис. глядачів на українськомовних трансляціях. Нагадаємо, що в Team Spirit виступають два українські гравці — Mira і Yatoro. Цей матч став єдиним із топ-10, який був зіграний не на турнірі з CS:GO.

Найпопулярніші та найуспішніші українські команди в кіберспорті

Склад Natus Vincere з CS:GO став найпопулярнішою командою в українськомовних глядачів у 2023 році. Він провів 58 офіційних матчів та зібрав 2,2 млн годин перегляду на українськомовних трансляціях. На другому місці опинилася команда Monte — у неї 135 матчів і 1,47 млн годин перегляду. До топ-5 за цим показником також увійшли Gaimin Gladiators, Team Liquid та Team Spirit — три команди з Dota 2, за якими українські глядачі активно стежили під час The International 2023.

Якщо говорити про призові, то серед українських команд у 2023 році найбільше заробив склад Natus Vincere із СS:GO — він виграв на турнірах $464 тис. Зовсім трохи від нього відстала команда Monte, яка заробила $433 тис. Зазначимо, що у п'ятірку лідерів за призовими увійшли склади Natus Vincere з Valorant і Clash of Clans, а також ростер B8 Esports з Dota 2.

Чим ще запам'ятався український кіберспорт у 2023 році

Насамперед хочеться відзначити успіх Monte, яка стрімко увірвалася у світовий топ, і зараз є серйозним суперником для багатьох грандів. У січні 2023 року Monte займала 48 рядок у світовому рейтингу команд від HLTV.org, а в грудні вона вже кілька тижнів впевнено тримається в топ-7. Це чудовий результат для українського клубу, сформованого влітку 2022 року, тобто вже після початку повномасштабної війни в Україні.

Monte користується величезною популярністю серед українськомовних уболівальників кіберспорту, хоча наразі й не може посперечатися з Natus Vincere за кількістю глядачів на матчах. Тим не менш, у 2023 році Monte майже наздогнала NAVI за виграними призовими та виграла важливе дербі на мейджорі. Загалом, між цими колективами вимальовується дуже цікава та здорова конкуренція, за якою ми із задоволенням продовжимо стежити у 2024 році. Також важливо відзначити, що нещодавно Monte підписала склад з Dota 2, тим самим ставши повноцінною мультигеймінговою організацією, а не просто командою з CS:GO. Сподіваємося, що суперництво Monte та NAVI продовжиться і в інших дисциплінах.

Що стосується Natus Vincere, то у її складу з CS:GO видався дуже непростий, але все ж таки цікавий рік. У червні команду залишили два росіянини — electroNic і Perfecto, а в жовтні з основного складу пішов s1mple (зараз офіційно перебуває в інактиві). Внаслідок цих змін клуб вирішив будувати міжнародний склад із іноземними легіонерами, а також залучати молодих талановитих гравців. Багато фанатів NAVI спочатку з побоюванням поставилися до цієї ідеї, але час показав, що команда може демонструвати гарну гру навіть з такими змінами. У грудні Natus Vincere піднялася на четвертий рядок у світовому рейтингу HLTV.org. Це її другий показник у 2023 році (навесні команда кілька тижнів була у топ-3).

Декілька слів треба сказати про українську організацію B8 Esports. У грудні її склад з Dota 2 вперше у своїй історії здобув перемогу на турнірі, ставши чемпіоном European Pro League Season 14. Ще однією важливою подією для організації стало підписання нового спонсора — компанії Stake.com, яка володіє стрімінговою платформою Kick. Безперечно, це надасть B8 Esports не лише фінансову стабільність, а й перспективи розвитку в інших дисциплінах. Зараз у української організації є команди з Dota 2, Counter-Strike та Valorant.

Exit mobile version