Олексій Харченко

Monte - команда-феномен і головна зірка українського кіберспорту в 2023 році. Організація, сформована в 2022 році в Монастирищі Черкаської області гравцем Володимиром Woro2K Велетнюком і Дмитром Вовком, який зараз займає позицію CEO організації. Прихід української зірки CS-cцени Віктора sdy Оруджева, чвертьфінал BLAST.tv Paris Major 2023, перемога над легендарними NAVI, запуск складу з Dota 2, більше $300 тис. призових за рік. Все це про Monte зразка 2023 року.  

Як це часто буває, цей сезон видався не таким вдалим для української організації, як з точки зору результатів, так і призових. Незважаючи на виклики, Monte планують повернутися до стабільності. Цього року Lenovo Legion став технологічним партнером команди, аби разом рухатись до перемог.   

Про це, свою аналітичну роботу, ігри і важливість заліза для гри в CS ми поговорили з одним із авторів української кіберспортивної казки - “головним казахом в українському кіберспорті”, аналітиком і менеджером ростеру з CS2 Айдином KrizzeN Турлибєковим.  

Про свій шлях в кіберспорті і запрошення в Monte 

Я потрапив в кіберспорт так, як і всі молоді гравці. Просто багато грав в Counter-Strike, створювалися аматорські команди і так потроху все пішло в гору. Потім була перша професійна команда, буткемп, minor і major.   

В кінці липня 2022 мені зателефонував Володимир Woro2K Велетнюк і запропонував працювати з ним в команді. Я не багато знав про тег, просто бачив команду на HLTV, але я знав Вову. На той час для мене це була гарна можливість почати кар'єру аналітика.

В команді я зараз виконую роль аналітика та менеджера CS2 ростеру.   

Про роботу аналітика 

Насправді нова роль для мене спочатку була трохи важкувата, бо ти вчишся новим речам і досвід приходить тільки з часом. Це не робота в аналітиці в студії, де у тебе є 10 хвилин між мапами, щоб розповісти щось цікаве, в команді аналітика робиться в 100 разів глибше. Для своїх професійних потреб я зараз використовую тільки сервіс для аналізу демо-записів Noesis. 

Мій стандартний робочий день починається о 9-10 годині ранку, дивлячись коли починається наш матч. Я купую собі каву та сідаю дивитись демо-записи. Інколи паралельно щось відповідаю по менеджерським питанням, але в дні матчів звісно ставка йде на аналітику. 

В день гри я витрачаю 6-7 годин на перегляди демок однієї команди, але останнім часом ми дивимось разом з AiyvaN (тренер академії Monte Gen), виходить трохи менше, десь 4 години. Один із найголовніших скілів в цій роботі - це посидючість. 

Про старт кар’єри аналітика з нуля 

Без бекграунду в CS буде важко знайти команду. Тільки важка праця допоможе в цьому випадку. Я знаю одного хлопця, який писав всім підряд протягом 3 років і працював в багатьох Tier 3 командах. Зараз він в дуже крутій команді і це приклад. Поки це єдиний приклад, який я можу згадати, коли людина з нульовим досвідом прийшла до своєї мрії.

Про перебудову в Monte, минулий сезон і плани на майбутнє 

Будь-яка команда перебудовується і прийшов час, коли без замін навряд чи обійшлось би. Думаю і sdy, і br0 зараз задоволені тим, де вони знаходяться і я за них дуже радий. Зараз і нам треба зібратися, цей сезон був дуже поганим, побачимо, що буде у наступному. 

Зараз у нас перерва і вона дуже необхідна для нас, щоб видохнути і прийти з новими силами в наступний сезон. Всі в команді дуже хочуть повернутися на рівень 2023 року, тому попереду нас чекає дуже багато роботи. 

В планах, звісно, повернутися хоча б в Топ-20 HLTV, але як я і казав, для цього треба багато працювати. Скоріше за все у нас буде буткемп за кордоном. 

Про ігри 

Ми з дружиною ввечері зазвичай граємо 1-2 гри у PUBG Mobile, але загалом я не граю в інші ігри. 

Те, що я почав грати в Counter-Strike просто збіг, мої однокласники грали в CS:GO в 2013 році і покликали мене. Вони трохи пограли і залишили цю справу, але у мене з'явився азарт. Я вже тоді мріяв грати десь на Starladder проти GeT_RiGhT. Тому, напевно, якщо не CS, то я не грав би ніде професійно.

Про вивчення української мови 

Я продовжую вивчати українську мову. Іноді я дивлюсь уроки в YouTube, та і загалом підключаю ноутбук до телевізора і дивлюсь фільми або відео тільки українською, і потім, якщо я щось не розумію, то запитую у дружини і вона мені допомагає. 

Про важливість “заліза” для гри в CS 

Зараз, з переходом на CS2 рівень FPS в іграх на старих комп'ютерах дуже слабкий. Ще пару років тому в CS:GO у мене було 250-300 FPS зі стрімом, зараз в CS2 без стріму це 150, в кращому випадку. Тому, навіть для мене, не професійного гравця це болюча тема і я вже давно хочу оновити комп'ютер. У всіх професійних гравців зараз найновіші комп'ютери, які вони оновлюють майже кожен рік. Без цього зараз ніяк.

Про використання Lenovo Legion Pro 5i

Я заходив в CS2 на низьких та високих налаштуваннях і в обох випадках у мене було мінімум 250 FPS. Це була просто насолода нарешті пограти на стабільному FPS з 240гц. Окремо хочу звернути увагу на екран. Коли я побачив екран і порівняв його з екраном на моєму старому ноутбуці я просто був в шоці, наскільки він крутий. Що ще треба гравцю для гри в Counter-Strike?

Звісно, коли у тебе такий ноутбук, то тебе вже нічого не турбує. На мою думку, це найкращий ноутбук з яким я працював. Звертаю увагу звісно на залізо, яке стоїть всередині. Наприклад, мобільної RTX 4070 абсолютно достатньо для гри в CS2.

5 фактів про Lenovo Legion Pro 5i, який тестував Айдин 

  • Legion Pro 5i оснащений новітніми процесорами до Intel® Core™ i9-14900HX, оперативною пам'яттю DDR5 5600 МГц до 32 ГБ, а також твердотільними накопичувачами PCIe SSD ємністю до 2 ТБ.
  • У Legion Pro 5i використовується система охолодження Coldfront, що забезпечує "дихання" графічним процесорам до NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 для максимальної потужності 215 Вт TDP в екстремальному режимі. 
  • ШІ-чіп LA1 в Legion Pro 5i забезпечує роботу технології Lenovo AI Engine+, яка використовує програмне машинне навчання для моніторингу FPS в іграх та динамічного регулювання маршрутизації живлення, вентиляторів та інших налаштувань. Ці чіпи ШІ націлені на пришвидшення роботи системи в цілому і є частиною системи охолодження ColdFront (бо це не лише охолодження). Основна місія цих чіпів перелаштовувати роботу процесора, графіки, пам’яті, системи охолодження для того, щоб в іграх власники ноутбуків постійно отримували найвищий та стабільний fps (не проводячи самостійні маніпуляції в налаштуваннях гри). Це працює завдяки тому, що чипи ШІ навчені величезній кількості сценаріїв та інструкцій в основних ААА-іграх на Steam платформі.
  • Ноутбук має 16-дюймовий IPS-дисплей PureSight з роздільною здатністю WQXGA (2560x1600 пікселів), співвідношенням сторін 16:10, частотою оновлення до 240 Гц та яскравістю 500 ніт. Оновлений дисплей PureSight має до 100% колірного покриття за стандартом DCI-P3.
  • Клавіатура TrueStrike у ноутбуці оснащена чотирма перемикачами клавіш і  4-зонним підсвічуванням Legion Spectrum RGB.

Обрати пристрій можна за посиланням

Теми:
Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.