Сергій Таран

З 9 по 22 травня в Антверпені пройде PGL Major Antwerp 2022, що стане 17 Major-івентом для CS:GO. Напередодні цієї події ми розпочинаємо серію матеріалів, які будуть присвячені всім мажорам та почнемо з самого початку, а саме – DreamHack Winter 2013.

Передісторія

21 серпня 2012 року відбувся реліз Counter-Strike: Global Offensive. Спочатку гра була доступна тільки в Steam і Valve замислювалися зробити її мультиплатформенною, але вчасно зупинилися і зосередилися на PC-версії. CS:GO сильно відрізнялася від CS 1.6 та CS:Source, що уповільнило перехід ветеранів попередніх частин у нову гру. Новачки не дуже хотіли приходити, тому що були розпещені шутерами типу Call of Duty і механіка в Global Offensive здавалася їм примітивною.

Усе це призвело до малої аудиторії гри, а професійна сцена майже не розвивалася. Історію Counter-Strike: Global Offensive змінив DreamHack Winter 2013. Це був перший великий турнір в історії CS:GO, і він отримав статус Major.

Призовий фонд турніру склав $250 000, але щоб його зібрати розробники пішли на хитрість. До початку івенту Valve випустили оновлення The Arms Deal Update, з яким додали в гру перші скіни, що підняло інтерес до CS:GO і дозволило творцям збільшити дохід. А вихід Deports 2013 Case ще більше допоміг зібрати потрібну суму.

Ще однією хитрістю від Valve стало випадання сувенірних наборів із предметами для Counter-Strike: Global Offensive під час трансляції матчів. Такий хід допоміг значно збільшити аудиторію DreamHack Winter 2013 року.

Турнір пройшов з 28 по 30 листопада 2013 року в місті Єнчепінг, Швеція. За призовий фонд боролися 16 команд, які спочатку поділили на чотири групи, вони грали за швейцарською системою, bo1 матч та по два найсильніші колективи вийшли у плей-офф, де був формат bo3.

Українці на першому мейджорі

На DreamHack Winter 2013 інтерес для українських уболівальників викликали Natus Vincere та Astana Dragons. У Народжених Перемагати грали три 4-х кратні переможці Чемпіонату Світу в CS 1.6, в особі Данила Zeus Тесленко, Сергія starix Іщука та Арсенія ceh9 Триноженко. За казахську організацію виступав легендарний український снайпер Єгор markeloff Маркелов, а також Кирило ANGE1 Карасьов.

Жереб визначив NAVI у групу А, де крім них були Fnatic, LGB eSports та Clan-Mystik. Представникам української організації пощастило зіграти лише проти шведських колективів, яким вони програли. Спочатку підопічні Данила Zeus Тесленко поступилися Fnatic 9:16 на de_mirage. Вирішальний матч Народжені Перемагати провели проти хлопців із LGB на тій же карті, що й перший, але змогли взяти лише на чотири раунди більше та програли з рахунком 13:16. Після двох поразок Natus Vincere залишили турнір.

Astana Dragons показала результат набагато краще. У них у групі були Copenhagen Wolves, Reason Gaming та SK Gaming. Колектив Єгора markeloff Маркелова зміг обіграти Reason на Inferno з рахунком 16:11, але потім поступився CPH Wolves 7:16 на Nuke. У матчі за вихід у плей-офф ростеру казахського клубу довелося знову зустрінеться з данцями з Reason Gaming та обіграти їх на Nuke 16:13.

Шлях фіналістів DreamHack Winter 2013

У вісімку найсильніших потрапили Astana Dragons, compLexity Gaming, Recursive eSports, Fnatic, VeryGames, Copenhagen Wolves, Ninjas in Pyjamas та LGB eSports. Зазначимо, що на той момент у світі Counter-Strike домінували шведи, а вдале жеребкування розподілило дві найсильніші команди Швеції у різні частини сітки.

Ninjas in Pyjamas та Fnatic успішно впоралися з усіма перешкодами на шляху до фіналу, де й зустрілися. Перші здолали LGB eSports (2:1), VeryGames (2:1), а другі – Recursive eSports (2:1) та compLexity (2:0).

Гранд-фінал

Гранд-фінал DreamHack Winter 2013 пройшов у DreamArena. Багато експертів вважали фаворитами NIP, тому що ця команда досвідченіша і саме їх підтримував зал. Але Fnatic не думали здаватися.

Першою картою став Dust2, який подарував глядачам неймовірні емоції. Першу половину Fnatic програли 3:12, а потім зібралися з силами і перевернули гру, здобувши перемогу з рахунком 16:14. Після цього стало зрозуміло, що на нас чекає захоплююче протистояння.

Потім колективи перейшли на Inferno, яке Fnatic було найсильнішою картою, і вони могли спокійно завершувати серію. Але NIP вирішили знову почати грати за захист, завершивши бік 11:4 та діставши потрібні п'ять раундів за атаку для вікторії на карті.

Вирішальною картою турніру став Train. Всі фанати чекали на боротьбу, яка була на Дасті, але Йеспер JW Вексель і компанія вирішили по-іншому. Вони виграли бік захисту 13:2, а потім впевнено завершили гру, взявши за атаку три перші раунди. Також JW забрав нагороду MVP івенту.

Саме так Fnatic здобули перемогу на DreamHack Winter 2013, який став першим мейджором в історії Counter-Strike: Global Offensive.

Підсумки

Турнір отримав чудові відгуки від аудиторії, він подарував фанатам купу емоцій та привів у гру нових користувачів. DreamHack Winter 2013 започаткував розвиток нового етапу в житті професійної сцени CS:GO, показавши Valve, що у гри велике майбутнє, але головне – не стояти на місці, а рухатися вперед. Також це збільшило інтерес інших турнірних операторів проводити змагання з цієї дисципліни.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.