Сергій Таран

Через рік головний турнір з CS:GO повернувся в Йончепінг, Швеція. Цього разу DreamHack Winter 2014 проходив з 27 по 29 листопада 2014 року. Місцем проведення став зал «Elmia», в якому можна вмістити близько 25 тис. глядачів. Формат турніру залишався традиційним для мейджора, а мап-пул був такий же, як і на ESL Cologne 2014.

Бан Titan і Epsilon перед початком турніру

Після Кельна 2014 року на французькій сцені пішли більше решафли і три головні команди (Titan, LDLC і Epsilon) провели заміни, які сприяли поліпшенню їх результатів на світовій арені. Всі фанати CS:GO очікували, що саме ці колективи домінуватимуть на найближчих LAN-турнірах.

Але напередодні DreamHack Winter 2014 Ховік KQLY Товмасян (Titan) і Гордон Sf Жирі (Epsilon) отримали VAC-бани. Багато хто не очікував від цих гравців такого, так як вони постійно показували високий рівень гри, і вона не викликала підозри у фанатів. Також обидві організації були дискваліфіковані з мейджора, а два слоти на мажор в міні-турнірі виграли Flipsid3 Tactics і Copenhagen Wolves.

Ще до початку турніру організатори надали командам буткемп у Стокгольмі. Це дозволило колективам з Америки акліматизуватися і зосередитися на підготовці до чемпіонату.

Груповий етап

s1mple вперше приїхав на мейджор

На DreamHack Winter 2014 ростер української організації HellRaisers приїхав оновленим. Замість Даурена AdreN Кистаубаєва виступав Олександр s1mple Костильов. Колектив потрапив до групи А, де також були Fnatic, Cloud9 і Bravado Gaming.

У першому турі шведи на de_mirage знищили південноафриканський склад з рахунком 16:2, а Ашери на de_inferno впевнено здолали Cloud9 (16:5). У матчі за перше місце був неймовірний камбек. На de_mirage HellRaisers почали за атаку, але провалилися і змогли взяти тільки чотири раунди, а потім створити щось нереальне. HR почали брати раунди за захист один за одним, але за рахунку 13-13 Маркус pronax Волстен зробив ейс і дозволив своєму колективу вийти на 14-й. Але потім включився s1mple і зробив -3, що дозволило його команді зрівнятися, а потім і дотиснути супротивників.

Гра Bravado проти C9 виявилася занадто нудна і швидко завершилася. Було відчуття, що південноафриканці вперше потрапили на de_cache і програли першу половину з рахунком 0:15, але виграли пістолетку і на цьому зупинилися. 16:1, Cloud9 грають матч за друге місце.

Матч між Fnatic і C9 пройшов на de_dust2. Тут було протистояння приблизно рівних колективів, але в цей вечір більш вдалими були шведи. Cloud9 постійно намагалися вирівняти свою економіку, а їхні задумки на еко-раунди провалювалися. В результаті Fnatic виграли сторону захисту 12:3, а потім добрали потрібну кількість раундів, віддавши лише два.

Камбек врятував PENTA Sports

У групі B явними фаворитами були Team Dignitas, а компанію їм складали PENTA Sports, Team iBUYPOWER і Copenhagen Wolves.

Dignitas добре почали турнір, на de_nuke вони виграли за бік захисту 13:2, але з атакою почалися проблеми. Хлопці з PENTA не хотіли здаватися і боролися в кожному раунді, але досвід допоміг данцям добити німців і виграти з рахунком 16:9. iBUYPOWER впевненіше зіграли перший матч, вони на тому ж Нюці знищили CPH Wolves (16:4).

У грі за вихід в плей-офф DreamHack Winter 2014 команди вирішили покластися на перевірений Нюк. Але це було помилкою для iBUYPOWER, Діги без проблем набрали за захист 13 раундів. Звичайно, американці теж чинили опір за СТ, але Dignitas добили їх досить швидко і пішли готуватися до чемпіонату.

Матч останньої надії проходив на de_inferno. iBUYPOWER чудово зіграли за захист, вигравши половину 13:2 і до заповітного плей-офф їм залишилося три раунди. Але виявилося, що німці теж прекрасно грають за СТ, а американці не вміють атакувати. PENTA взяли 14 раундів поспіль і вибили iBP з турніру.

Ninjas in Pyjamas прагнуть захистити свій титул

У групу C жереб визначив Team LDLC, ESC Gaming, Planetkey Dynamics і Ninjas in Pyjamas. Тут перший тур пройшов швидко і без інтриги, LDLC виграли у ESC (16:4 на Cobblestone), а NiP розтрощили PD (16:2 на Overpass).

Набагато цікавіше було дивитися матч за вихід в плей-офф, в якому зійшлися французи і шведи. Команди вирішили, що найкомфортніше їм буде зіграти на de_overpass. Гра проходила з великим напруженням, де було багато яскравих моментів, але більш вдалими виявилися LDLC, вони перемогли з рахунком 16:13 і посіли перше місце в групі.

Матч на виліт пройшов теж досить напружено. Кожен колектив боровся до останнього, але фортуна на de_mirage була на боці поляків з ESC Gaming (16:13) і дозволила їм поборотися проти переможців минулого мейджора.

Очікувалося, що ESC доставить досить багато проблем Ninjas in Pyjamas, що і сталося. Шведам постійно потрібно було справлятися з натиском поляків, як результат - вольова перемога NiP на de_cache з рахунком 16:13.

NAVI намагаються повторити минулий успіх

У заключній групі були Virtus.pro, FlipSid3 Tactics, myXMG і Natus Vincere. Боротьба в цьому квартеті почалася з впевненої перемоги VP над myXMG на de_inferno з рахунком 16:2. Шведи з F3T змогли надати Народженим Перемагати непоганий опір, але все одно поступилися (16:8 на Mirage).

У матчі за перше місце багато хто очікував яскраве протистояння, але побачив приниження NAVI на Нюці (16:2). Elimination Match видався більш цікавим, перша половина пройшла на рівних, а потім шведи змогли зібратися і знайшли шлях до перемоги (16:11 на Mirage).

Вирішальна гра була наддраматична. Колективи вирішили визначити сильнішого на de_overpass. У першій половині FlipSid3 Tactics відмінно відіграли за атаку, не даючи Народженим Перемагати набирати велику кількість раундів за захист. Найцікавіше почалося за рахунку 14:12 на користь Natus Vincere. Шведи включилися і порівняли (14:14), а потім Наві програли останній бай і залишилися на 30 раунд практично без грошей. Команда вирішила закупити 4 CZ75-Auto і один «Галіль». Але на початку раунду NAVI залишилися 4 в 5, а потім Edward зробив важливі -2 і дозволив своєму колективу вийти на допи. Далі Zeus і до беруть чотири раунди поспіль і оформляють вихід в плей-офф.

Плей-офф DreamHack Winter 2014

¼ фіналу

У першому матчі плей-офф зустрічалися переможці минулого мейджора Ninjas in Pyjamas і сильний колектив зі Східної Європи HellRaisers. Шведи зробили ставку на Даст 2 і не прогадали, за атаку вони реалізовували всі свої задумки і завершили сторону з рахунком 13:2. За Т бік HR теж почали добре, взяли пістолетку і два наступні раунди, але зі збройових NiP знову включилися і завершили зустріч (16:5).

На другій карті теж спочатку домінував колектив Річарда Xizt Ландстрема. Але цього разу Ашери краще себе проявили в першій половині і змогли взяти 5 раундів, тільки ось за дифенс хлопці облажалися. HellRaisers провалили старт СТ-боку і дозволили шведам завершити гру з рахунком 16:6. Досить впевнений прохід Ninjas in Pyjamas у півфінал.

Другим матчем поставили Virtus.pro - PENTA Sports. Німцям явно не пощастило з противником, поляки були одними з фаворитів турніру. Зустріч почалася на de_cache, який вибирали PENTA, але в атаці вони не змогли практично нічого показати і взяли тільки три раунди. У захисті у хлопців з PENTA Sports справи йшли краще, вони грамотно розігрували складні моменти, але в першій половині німці сильно відпустили VP вперед і не витримали натиск поляків, програвши їм з рахунком 16:9. На Міражі все було схоже не першу карту, але цього разу Virtus.pro не дозволили противникам зачепитися і знищили їх (16:5).

Зараз ми розповімо про гру Team Dignitas і Natus Vincere, так як матчу Team LDLC і Fnatic потрібно приділити багато уваги. NAVI вирішили не ризикувати проти данців і прибрали de_nuke, тому їм вперше довелося грати на Cobblestone. Але з першого раунду Народжені Перемагати показали, що вони готові до цієї сутички, вони впевнено брали раунд за раундом і знищили супротивників 16:3 на їх піку.

На Міражі Наві змусили похвилюватися своїх фантів. Після першої половини всі думали, що все вирішено, так як Dignitas виграли сторону захисту (12:3). Але NAVI не думали здаватися і видали прекрасний камбек, дозволивши данцям взяти тільки один раунд за атаку, рахунок 16:13 на користь Natus Vincere, вони вперше виходять у півфінал мейджора.

Один з найвідоміших матчів в історії мейджорів за CS:GO

Протистояння LDLC і Fnatic почалося буденно. На de_dust2 французи почали агресивно, постійно витискаючи шведів з міда і набираючи таким чином раунди, але Йеспер JW Вексель робив все, щоб залишити своїй команді шанси на цій карті, як результат - перша половина закінчилася з рахунком 10:5 на користь LDLC.

Після поразки на першій карті Fnatic зібралися на своєму піку (Cache) і видали відмінну гру, постійно «душа» супротивників і не даючи їм нічого зробити. Шведи виграли (16:8) і зрівняли рахунок у серії 1:1.

Вирішальним став Overpass, який запам'ятався всім гравцям і фанатам. Французи почали за захист, вони прекрасно приймали всі виходи Fnatic і перемогли не першій половині (12:3). З першого раунду за СТ шведи почали застосовувати буст на спавні, який дозволяв переглядати вихід з конектора і болото. Але на пістолетці він не допоміг і LDLC зробили рахунок 13:3. Потім Олоф olofmeister Кайб'єр купує SSG 08 і його знову підсаджують, цього разу Олоф робить -2 і дозволяє команді взяти форс раунд. Тепер у кожному раунді Fnatic робили цей буст і виграли карту (16:13).

Після матчу Team LDLC подали апеляцію до турнірного оператора, оскільки буст суперечив правилам, гравці Fnatic висіли в повітрі, а не стояли на пікселі. DreamHack вирішив переграти матч, починаючи з рахунку 13:3, але шведів хейтило все ком'юніті, тому вони вирішили знятися з турніру і отримали технічну поразку на Оверпассі.

Їх залишилося четверо

У першому півфіналі DreamHack Winter 2014 було повторення фіналу EMS Katowice 2014 Ninjas in Pyjamas проти Virtus.pro. Для шведів було принципово помститися полякам за ту поразку.

Першою картою став Нюк, на якому кожна з команд взяла по 12 раундів у захисті, а за атаку змогла набрати лише 3, як результат - рахунок 15:15. На перших допах команди не змогли визначити найсильнішу, але ось на других NiP намацали слабке місце у опонентів і забрали de_nuke в свою скарбничку (22:20).

Далі колективи перейшли на вибір VP - Cache. Тут поляки досить впевнено розправилися зі шведами, дозволили їм взяти за кожну сторону по 5 раундів, що призвело до загального рахунку 16:10. У серії 1:1, все вирішиться на Inferno.

Перша сторона Інферно почалася провально для Virtus.pro, у них взагалі нічого не виходило, шведи без проблем приймали більшість виходів VP і віддали тільки один раунд (14:1). Але починаючи з пістолетки у Ярослава pashaBiceps Яжомбковські пішла гра і команда почала набирати раунди. Тільки ось розрив був занадто великий і Ninjas in Pyjamas дотиснули опонентів (16:8). 2:1 і шведи отримали шанс захистити титул.

Другий матч півфіналу DreamHack Winter 2014 прикував біля екранів безліч фанатів CS:GO зі Східної Європи, оскільки там грали представники української організації Natus Vincere і французи з Team LDLC.

Обидві карти пройшли в однаковій манері, важливо було набрати якомога більше раундів в захисті. На Inferno NAVI змогли виграти CT бік з рахунком 9:6, але потім провалилися в атаці, взяли тільки два раунди і дозволили французам їх обіграти (16:11). Другий Даст пройшов у схожій манері, Народжені Перемагати жахливо грали за терористів, у них нічого не виходило, а за захист вони не змогли відіграти і програли ще одну карту 16:11, пропустивши LDLC в фіналу турніру.

Гранд-фінал

Фінал проходив досить напружено, ми побачили всі три карти, які були переповнені яскравими моментам. Але стиль LDLC був незручний для NiP і шведи не змогли захистити титул. За традицією, ми не будемо детально розповідати, а просто прикріпимо запис матчу і рекомендуємо його вам переглянути.

Підсумки

Після DreamHack Winter 2014 Counter-Strike: Global Offensive перейшов на новий етап розвитку. Аудиторія гри значно зросла і тепер стало з'являтися більше чемпіонатів. Додалося більше турнірнірних операторів, найбільші - FACEIT, Starladder, ESEA, ESL, DreamHack. Це дозволяло командам більше практикуватися, розширювати сцену за рахунок фінансових вливань і збільшення призового фонду.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.