Олексій Харченко

Головний редактор Players Олексій Харченко, який працював на IEM Katowice, зміг поговорити з тренером NAVI Андрієм B1ad3 Городенським після поразки в матчі з Heroic в півфіналі IEM Katowice 2023 з CS:GO. Український тренер розповів про причини поразки в півфіналі, пік форми, sdy, український кіберспорт і війну

Я брав коментар у s1mple і він сказав, що команді не вистачає практики. Як ти вважаєш, скільки часу потрібно щоб вийти на пік свого потенціалу? Поки що, це не те NAVI, яке було раніше. 

Я вважаю, що npl зіграв непогано, я навіть очікував, що він зіграє трохи гірше, тому в матчі з Heroic проблеми були інші. В команди не було синергії в ключові моменті гри, також у нас трохи слабий мап-пул, ми не встигли зіграти всі карти з npl. Я вважаю, що ми зробили максимум на цьому турнірі, дійшли до півфіналу, з таким слабким мап-пулом, було важко це зробити.  

Щодо npl я можу сказати, що він вже непогано грає, але є деякі інші проблеми, про які я зараз не можу сказати, які нам треба теж виправити. 

Ти кажеш про слабкий мап-пул, чому ви пікали саме Inferno?

Через слабкий мап-пул, я це вже казав на інтерв’ю. В нас слабкий мап-пул, а в якийсь момент ми виграли цю карту у Cloud9 і Liquid, програли її у G2 і виграли у Outsiders. Тому в якийсь момент ти зустрічаєшся з таким суперником, який набагато сильнійший. Берем навіть не карту, ми програли Mirage з таким же рахунком - вони просто гарно грають. 

Так, десь ми помилялись, але в цілому в цьому матчі проблеми були не в мапі, я вважаю. На іншій мапі могли бути такі ж проблеми. Вони краще розуміли будь-яку ситуацію по макро, куди рухатись, кому допомагати, яку зону треба посилити, що треба збалансувати на мапі. Вони набагато краще приймали рішення після того як були кіли на мапі.  

Скільки часу вам потрібно, щоб підійти до Blast Paris Major в оптимальній формі? 

По-перше, треба пройти RMR. Зараз в нас здається буде EPL, потім RMR, після цього IEM Rio. Я вважаю, що після цих трьох турнірів, якщо буде фул фокус, максимальна концентрація і всі будуть працювати на максимум, то ми можемо вийти на свій потенціал.

Ми ще не знаємо наскільки будемо сильними. Уявіть собі, що G2 - це команда, яка складалася по пазлам. Heroic довго разом грали, потім вони замінили гравця на іншого, більш кращого. Вони вже сформували систему однією п’ятіркою. У нас змінювалася п’ятірка, нам треба багато чого ще напрацювати. Я вважаю, що крім npl наша четвірка може грати набагато краще і треба ще це посилити. 

Ти в одному з інтерв’ю сказав, що мінімум IEM Katowice 2023 хотів пройти з sdy, чому ви з ним розійшлися? 

Перш за все, він хотів продовжити цей рік з якимось більш менш довгим контрактом. Ми не бачимо в ньому перспективу, ми бачимо перспективу в молодих гравцях. Я не можу сказати, що sdy зараз в зеніті, але він вже більш-менш на своєму рівні грає, на тому рівні на який він вийшов. Я не думаю, що в нього є великий запас для зростання. Він може десь трохи стати краще, але ні по стилю він нам не підійшов, ні по навичкам в грі, нам все ж таки треба щось інше. 

Чи можу я поцікавитися, чому ви його тоді брали в склад?

Тому що це був найкращий варіант на той час, нам сказали, що треба якомога швидше брати гравця. Турнір в Лісабоні був через два тижні, ми його виграли. Це був кращий варіант на той момент. 

Тут все просто, не повинно бути ілюзій. Ми ніколи б не взяли на постійну основу гравця, якому вже 25+. Звичайно в нього був шанс, якби він грав неймовірно і все було б дуже класно, він не помилявся і все було чудово, звичайно ми б його залишили. 

Але організація, і ми в команді розуміли, що нам треба через два роки, наприклад, мати дуже сильного гравця і ми прийняли рішення краще дати цей шанс малому Андрію, який зможе прогресувати. Він молодий гравець який тільки входить в Tier-1. 

В цілому NAVI так працює, що ми даємо шанс молодим гравцям. Це був Валерій, це міг стати m0NESY, якби ми не домінували, але ми реально домінували і не було місця для нього. 

Не жалкуєте, що m0NESY пішов? 

У нас не було вибору, ми повинні були дати йому вибір і в нього на той час не було шансу бути в нашому складі. Ми тоді вигравали всі турніри. 

Як ти оцінюєш Monte, якщо подивитися на рейтинг зараз, вони досить активно ростуть?

Ти скажи мені хто IGL в Monte?

От зараз я думаю, що ним стане sdy. 

Я не думаю. 

Чому? Йому не вистачає навичок? 

Дуже важливо зрозуміти хто буде IGL на 100%, що б це була не здогадка, а реальна інфа. 

Поки що це здогадки, тому що вони шукають свою гру.  

Мені здається, що зараз команду координує Сергій lmbt, а він цього не зможе робити на LAN. Тобто побудувати повністю команду, а коли вони будуть на LAN, треба повністю перебудовуватись, а це дуже важко. Але можливо у них є якийсь IGL, я цього не знаю.

В Україні зараз війна. Monte і IKLA почали активно розвиватися, як ти оцінюєш українські команди?

Там сумнівний склад, там грає Woro2k. Чесно кажучи я не в захваті від хайпу який був по відношенню до нього. Я не бачу чогось дуже особливого в цьому гравці, що він кращий за інших снайперів у світі. Він давно грає на про-сцені. Також вони спілкуються не рідною мовою - спілкуються англійською. 

Ти думаєш, це проблема? 

Це я перераховую фактори. Перший фактор - це Woro2k, другий фактор - спілкування іншою мовою. Потім, DemQQ. Цей гравець був поряд з Akuma, а Akuma була в важкому скандалі. Я вважаю, що там щось було не чисто, дуже сильно в цьому впевнений. Хто саме замішаний, ми не знаємо. 

Візьмемо, наприклад, Heroiс. В них теж було щось темне, а саме коуч-баг, вони кажуть “ні ми не знали, ми не знаємо, що наш коуч це робив”. Ти ніколи про це не дізнаєшся, можливо колись хтось дасть відверте інтерв’ю. 

Або розслідування?

Ну як, коли всі мовчать? Можливо так, через якийсь час правда стає явною.

Тобто ти не віриш в Monte?

Тier-1 вони точно не стануть, ніяк. Неможливо. В такому складі, можливо вони змінять його. Так команди і будуються, треба з чогось починати. 

Спочатку треба набрати гравців, їх немає. Ну ти ж не заб’єш на СS, давайте будемо збирати команду, когось тестуємо, з'являється якийсь костяк, а потім під нього можна когось замінити, взяти більш цікавого гравця. Вони молодці на своєму рівні і показують дуже гарну гру, але я не бачив матчі, а тільки результати. 

Ми можемо констатувати, що в Україні є NAVI і на даному етапі є українські клуби, які не дотягують до Tier-1?

Якщо ти питаєш, чи є перспективи в українського СS:GO? Зараз я їх не бачу, дуже важко з цим. Зараз війна. До війни ми в NAVI дуже гарно розвивали свою академію, були великі плани, з готелем «Дніпро», столицею кіберспорту. Якби це все зробили, там були якісь університети, студентські ліги, була якась екосистема, то звичайно був би шанс. 

Самі розуміємо, є s1mple, npl, Валерій b1t, треба розвивати. Зараз я не бачу якогось дарування, серед тих команд які вже грають. Є гравець в NAVI Junior - froz1k, це хлопець дуже перспективний. 

На першу команду NAVI в майбутньому?

Звісно, ми розвиваємо NAVI Junior, щоб в майбутньому гравець посилив основний склад. Ми бачимо його як офіційного гравця, якщо він в конкретний момент, коли йому вже можна буде грати, буде готовий, ми будемо намагатися його тестувати, як і Андрія. 

Але ж треба, щоб звільнилося місце. 

Через два роки все може буде. 

Чи є у вас якийсь цикл по академії, так би мовити “виростив - продав”? Це ж політика команди? 

Такого чіткого цикла немає. З 16 років можна грати, froz1k зараз 14,5. Тобто це літо 2024-го. 

Тобто тоді ми можемо його теоретично побачити?

Так, теоретично.

Останнє питання з приводу війни. Ти кажеш, що зараз складно, зараз всім українцям складно. А як команді? Переїзди і буткемпи і так були до цього, але вони не вдома. Ось ці моменти, наскільки вони психологічно впливають?

Я думаю сильно впливають, бо це не нова штука. Ти в еміграції, це було з багатьма людьми і до нас, це дуже страшна річ. Ти губиш землю під ногами, а ця земля, вона і буквально і фігурально твоя земля. 

Десь я чув такий вислів «що таке твоя земля?», земля — це коли в цій землі багато твоєї культури. Вона тобі знайома, тобі на метафізичному рівні дуже комфортно, якийсь такий культурний пласт.  

Коли це все зникає і ти на іншій землі, рано чи пізно настає екзистенційна криза або ескапізм, коли ти тікаєш від всього, блокуєш і кажеш «я граю в СS». 

Гравці блокують?

Я не знаю, ми так відверто не спілкуємося.

Але я знаю, що є робота з психологом, правильно?

Так, я не знаю про що вони спілкуються. Але я кажу більш про те, що твоя психіка автоматично тебе захищає. Ти не можеш бути завжди в неприємному депресивному стані і твоя психіка робить все, щоб відволікти тебе, забути на автоматі. Підсвідомо ти будеш тікати в іншій вимір. Але якщо з цим не працювати, це тебе наздожене. 

Це можуть бути і психологічні проблеми, і фізичні моменти. Представимо такий песимістичний сценарій, коли війна не завершиться швидко, як ти думаєш чи не увійдуть в психологічну яму гравці, бо життя в еміграції складне?

Ну що робити, це буде адаптація. Доведеться звикати. Мені здається, що людина на автоматі адаптується до всього, просто важко.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.