Сергій Таран

Після суперуспішного EMS One Katowice 2014 компанія Valve дала ESL можливість провести ще один мейджор. Турнірний оператор вирішив, що надасть івенту ESL One Cologne 2014 року статус CS:GO Major Championships.

Змагання пройшло з 14 по 17 серпня 2014 року в Кельні, Німеччина, в залі Cologne Exhibition Centre. Традиційно, призовий фонд склав $250 000. Формат турніру залишався колишнім, як і система відбору.

Але нововведенням став мап-пул, який був розширений до семи карт за рахунок додавання двох нових змагальних локацій в CS:GO. Незадовго до старту турніру в гру додали Cobblestone і Overpass, а Train був замінений на Cache.

Склад учасників

На ESL One Cologne 2014 були практично всі команди, які виступали на Katowice 2014. Але, серед новачків на мейджорі інтерес викликав стак Андрія B1ad3 Городенського dAT Team, який зміг пройти на турнір через європейську кваліфікацію і приїхав на ESL One Cologne 2014 без організації. Ще географію колективів, які виступали на мажорі розширили норвежці з London Conspiracy.

Ninjas in Pyjamas за крок від вильоту з турніру

ESL One Cologne 2014 почався з протистояння NiP і Wolf. Індуси здивували публіку тим, що всю першу половину тримали шведів в напрузі, але потім Крістофер GeT_RiGhT Алесунд і ко прокинулися і впевнено довели гру до своєї перемоги з рахунком 16:7 (Dust II). Паралельно з цим, Epsilon eSports знищили хлопців з HellRaisers (16:1 на Inferno). Але Ашери змогли впоратися з Team Wolf (16:4 на Mirage) і залишили собі шанси на плей-офф, а представники Індії вирушили додому.

У матчі за вихід до наступного етапу французи з Epsilon здолали Ninjas in Pyjamas на Cobblestone з рахунком 16:6. А шведи вирушили на матч останнього шансу проти HR. Команди вирішили зіграти на Overpass. Ашери змогли гідно показати себе тільки за захист, але все одно поступилися з рахунком 16:11 і посіли 3 місце в групі.

NAVI вперше виходять в плей-офф

Перед стартом третього мажору за CS:GO склад української організації NAVI перебував у хорошій формі і вболівальники сподівалися, що хлопці вперше зможуть якщо не вийти з групи, то хоча б виграти матч. Жереб визначив колектив Данила Zeus Тесленка в групу B, де також були Team LDLC, Copenhagen Wolves і London Conspiracy

Народжені Перемагати чудово стартували на ESL One Cologne 2014, де без проблем виграли перший матч проти Copenhagen Wolves (16:6 на Inferno). Потім був матч за вихід проти LDLC, але в рівній боротьбі французи виграли на Inferno з рахунком 16:12. Вирішальна гра для Natus Vincere була знову проти Copenhagen Wolves. Цього разу колективи вибрали Dust II. На карті ініціатива переходила від однієї команди до іншої і в 30 раунді NAVI взяли ситуацію 2 в 3, що дозволило їм перейти на допи, де вони виявилися сильнішими.

Боротьба чемпіонів

У групі С зібралися переможці двох минулих мейджорів (Fnatic і Virtus.pro). Також стабільний американський колектив Team iBUYPOWER, який скоро назавжди впише свій тег в історію CS:GO і команда, яка вже увійшла до неї – dAT Team.

У першому турі фаворити з однаковим рахунком 16:7 виграли свої матчі, VP були сильнішими dAT на Overpass, а шведи на Cobblestone здолали iBUYPOWER. У матчі на виліт команда B1ad3 показала непогану гру, але поступилася американцям 16:6 на Cobblestone.

Гра за плей-офф між Virtus.pro і Fnatic була однією з найяскравіших на турнірі, колективи взяли по 10 раундів за захист і п'ять в атаці, а на допах Йеспер JW Вексель і компанія виграли. Щоб залишитися на ESL One Cologne 2014 VP знищили iBUYPOWER і з рахунком 16:2 на Cache.

Непередбачувана група

Квартет Cloud9, Team Dignitas, Titan і Vox Eminor був визначений в групу D. У першому матчі данці з Dignitas на Dust II здолали Vox Eminor (16:9), а Cloud9 і Titan змогли визначити сильнішого тільки на других допах, де C9 все ж виграли (19:22 на Dust II). Матч на виліт пройшов занадто односторонньо, Кенні kennyS Шраб і його колектив знищив австралійців на Nuke (16:1).

У Winners Match ми побачили напружене протистояння на Mirage, але хлопці з Cloud9 виявилися трохи більш вдалими, ніж данці з DIG і виграли з рахунком 16:14. У матчі за друге місце Titan зробили все, щоб знову зіграти на Nuke, але цього разу вони помилилися. Dignitas знищили французько-бельгійський склад з таким же рахунком, як вони вигравали у Vox Eminor (16:1).

Плей-офф ESL One Cologne 2014

У протистоянні NAVI і Fnatic гра розумів почалася на стадії вибору карт, де на десайдер залишився Nuke, який обидві команди не готували до турніру. Колективи змогли забрати свої піки і дійшли до вирішального Нюка, де була рівна боротьба, але в кінці Народжені Перемагати не впоралися з нервами і програли дурні раунди. Спочатку за рахунку 14:14 шведи змогли взяти фулл-еко, а в наступному раунді Робін flusha Ронквест взяв клатч 1в4 і виграв гру для команди.

Другим матчем в плей-офф стала гра Epsilon – Dignitas. Данці холоднокровно і методично проводили свої раунди і без проблем знищили французів. Значно цікавіше вийшла гра Team LDLC і Virtus.pro. Багато хто вважав французів аутсайдерами, але завдяки шаленому емоційному заряду Дана apEX Мадесклера і Вінсена Happy Шопенгауера команда змогла боротися до останнього на Dust II. А у вирішальному раунді, за рахунку 15:14 на користь LDLC цей заряд дозволив Ховіку KQLY Товмасяну взяти нереальний клатч 1в1.

На Mirage величезний внесок у перемогу французів зробив apEX. Дан видавав нереальні хедшоти, які дозволяли його колективу перемагати в раундах. Також на цій карті погано відіграли поляки, і як результат – виліт чемпіонів EMS One Katowice 2014 в першому раунді плей-офф.

Останній матч ¼ ESL One Cologne 2014 почався несподівано, Cloud9 легко виграли у Ninjas in Pyjamas на Nuke (16:8). Але після цього ляпаса колектив Річарда Xizt Ландстрема впевнено вів на Dust II з рахунком 15:10, але дозволив американцям взяти чотири бали поспіль, хоча в останньому раунді фортуна була на боці шведів. На Cobblestone історія була схожа на ту, що була на Дасті і NiP змогли насилу пробратися в півфінал турніру.

Їх залишилося четверо

У парі fnatic – Dignitas експерти віддавали перевагу данцям, але шведи змогли всіх здивувати. Маркус pronax Волстен вгадав, вибравши на Dust II сторону захисту, за яку хлопці набрали 9 раундів, а потім змогли довести все до своєї перемоги на карті (16:11). Другою картою був Overpass, який DIG грали перший раз на турнірі, але хлопці змогли дати бій fnatic і зробили рахунок 14:14, а потім почалося те, що увійшло в історію CS:GO. У 29 раунді Олоф olofmeister Кайб'єр зробив ніндзя-деф'юз у палаючому коктейлі Молотова і помер через мілісекунду, як розмінував бомбу. Цей момент був удостоєний графіті на карті. У вирішальному раунді шведи виграли ситуацію 2в4 і пройшли в гранд-фінал.

Матч LDLC і NiP видався наднапруженим. На Inferno французи видали прекрасну гру, але вийшовши на рахунок 15:5 вони віддали п'ять раундів, і з шостої спроби змогли завершити карту своєю перемогою. Але на Nuke Ninjas in Pyjamas поставили супротивників на місце і знищили їх з рахунком 16:6.

Другий фіналіст повинен був визначитися на Cobblestone. Карта була надблізкою, але найцікавіше почалося на рахунку 14:12 на користь NiP. Французи змогли взяти складний раунд, а потім ще один і зламали економіку шведів. На 14:14 колектив GeT_RiGhT взяв напів-бай і вийшов на матч-пойнт. У 30-му раунді LDLC затягнули зі своєю атакою на одну з точок і дозволили Ніпам вийти в третій фінал мейджора поспіль.

Гранд-фінал

У гранд-фіналі ESL One Cologne 2014 нас чекало повторення першого мейджора в історії CS:GO –DreamHack Winter 2013. Щоб відчути всі емоції від цього матчу ми пропонуємо вам переглянути цю гру. Вона була до біса цікава і переповнена емоціями.

Підсумки

На Кельні 2014 року Ninjas in Pyjamas змогли нарешті закрити свій гештальт за мейджорами. Шведи до цього два рази виходили у фінал мажору, але обидва рази поступалися, а з третьої спроби вони забрали Чемпіонат Світу з CS:GO. Після чого всі гравці NiP були невимовно раді.

Також цей турнір дав зрозуміти, що Cobblestone і Overpass чудово підходять для змагальної сцени. Карти досить динамічні і цікаві. На них сталося чимало пам'ятних моментів турніру.

Але турнір не пройшов так ідеально як Катовіце 2014 року. Цього разу були часті технічні проблеми, через це перший ігровий день затягнувся на зайві дві години. Також були неполадки з GOTV, але їх швидко пофіксили. Неідеальним був і майданчик проведення івенту, так як там було мало місця, що заважало комфортному перегляду ігор.

Середньою була і робота талантів. Перші дні коментували тільки Anders і Semmler, що позначалося на якості їх роботи, вони втомлювалися і проявляли менше емоцій. Тільки з часом кастерський склад став розширюватися і освітлення змагань ставало краще.

Зрештою ESL One Cologne 2014 можна поставити тверду вісімку. Турнір запам'ятався безліччю яскравих моментів, які пам'ятають фанати гри. Розширення мап-пулу ще більше підняло інтерес до CS:GO і урізноманітнило матчі, додавши більше непередбачуваних результатів. А технічні проблеми не сильно псували враження від перегляду івенту.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.