Сергій Таран

Ми продовжуємо розповідати нашим читачам про Major-турніри в CS:GO. Другим мейджором у 2015 році і шостим в історії дисципліни став ESL One Cologne 2015, йому і буде присвячена ця стаття.

ESL One Cologne 2015 проходив з 20 по 23 серпня в Lanxess Arena, Кельн, Німеччина. Це був перший раз, коли Major-серії проходили в залі, що вміщує 20 тис. осіб.

Новий формат

Але на цьому івенті були кілька відмінностей від ESL Katowice 2015. По-перше, в мап-пулі відбулися зміни, так як Nuke був відправлений на переробку, в турнірному пулі його замінив Train. По-друге, ESL змінили формат групового етапу.

Команди були розбиті на чотири групи, і всі групові матчі проходили у форматі bo1. У першому груповому етапі найвищий посів грав з найнижчим посівом в кожній групі, а другий і третій посів грали один з одним. Потім переможець цих двох матчів грав один з одним, щоб визначити, яка команда вийшла в стадію плей-офф. Переможений в цьому матчі отримав «високий посів» у другому груповому етапі. Двоє переможених в початкових матчах отримали «низький посів» на другому груповому етапі, а з більш високим посівом попрощалися.

У другому груповому етапі групи перетасовувалися, і команди зустрічалися з новими суперниками. Однак кожна група як і раніше містила одну команду з високим посівом і дві з низьким. Два молодших посіви в кожній групі грали один з одним, і переможець цього матчу грав з високим посівом в групі. Переможець цього матчу вийшов у стадію плей-офф.

Перед кожним матчем групового етапу обидві команди банили по дві карти. Потім карта для матчу вибиралася випадковим чином з решти трьох карт. У плей-офф кожна команда спочатку банила одну карту, а потім вибирала одну. Дві обрані карти були першими двома картами в рейтингу кращих з трьох. Якщо для серії потрібна третя карта, то вона вибиралася випадковим чином з решти.

Учасники

У «Легендах» була вісімка кращих колективів Катовіце 2015 року. Але тільки ось бразильці з Keyd Stars підписали Марсело coldzera Давида і перейшли під тег Luminosity Gaming, під яким приїхали на турнір. Також на чемпіонат приїхали mousesports, які викупили у PENTA Sports Тімо Spiidi Ріхтера, Дениса denis Хоувела і Йоханнеса nex Магета, що дало команді запрошення в Кельн.

З інших цікавих моментів можна назвати появу на мейджорі Team Kinguin, яка в майбутньому стане FaZe Clan. Також американська організація FlipSid3 Tactics підписала склад зі Східної Європи на чолі з Андрієм B1ad3 Городенським.

Ще був змінений підхід до розподілу слотів для Challengers. Тепер в претенденти могли потрапити чотири команди з Європи, а ще по два місця було для Америки та Азії.

Боротьба за вихід в плей-офф ESL One Cologne 2015

Перший груповий етап

У групі А все пройшло досить очікувано. Ninjas in Pyjamas насилу, але здолали Counter Logic Gaming на Dust II (16:13). Другою парою було протистояння Team SoloMid і Renegades. Австралійці несподівано нав'язали серйозну боротьбу данцям, але все одно програли (11:16 на Train). У матчі за вихід в плей-офф багато фанатів очікували прекрасну боротьбу, але TSM знищили шведів на Cache з рахунком 16:3.

У групі В боролися Team EnVyUs, FlipSid3 Tactics, Luminosity і Team Kinguin. Тут все було досить передбачувано. Французи укатали F3 на Inferno, програвши тільки три раунди (16:3), а LG переграли на Overpass Kinguin з рахунком 16:6. У фінальному матчі була прекрасна боротьба на Cobblestone, де неможливо було обійтися без додаткової серії, на яких EnVyUs змогли здолати бразильців (19:16).

Fnatic, Team eBettle, Titan і Natus Vincere були визначені в групу С. Переможці минулого мейджора в першому матчі обіграли eBettle (16:2 на Mirage), а NAVI і Titan змогли визначити сильнішого тільки в додаткових раундах, де Народжені Перемагати дотиснули французів (19:17 на Overpass). У Winners'Match шведи без особливих проблем здолали Natus Vincere, команди зіграли Inferno і склад української організації за всю гру зміг виграти тільки два раунди (16:2).

У заключну групу потрапили Virtus.pro, Team Immunity, mousesports і Cloud9. Спочатку зіграли VP і Immunity, в матчі австралійці показали хорошу атаку на Cobblestone, але вони провалилися за СТ, що призвело до поразки з рахунком 16:8. Далі був матч mouz – C9, гра проходила на Overpass, де американці показали відмінну Т-сторону і виграли матч (16:10). У протистоянні за вихід в плей-офф поляки впевнено обіграли Cloud9 на Cobblestone (16:8).

Другий груповий етап

У матчі лузерів групи А зіграли Renegades і Titan, гра шокувала багатьох, так як австралійці перемогли на Mirage з рахунком 16:9. Але далі на шляху RNG стали NiP, які без особливих проблем виграли матч за потрапляння в плей-офф ESL One Cologne 2015 (16:5 на Inferno).

Далі FlipSid3 Tactics, mousesports і Luminosity Gaming боролися за потрапляння до чемпіонату. У першій грі F3 і mouz влаштували яскравий матч на Cobblestone, де були зіграні всі 30 раундів, але трохи більш вдалим був колектив B1ad3. Також FlipSid3 продовжили радувати фанатів і у вирішальному протистоянні з LG переможець визначився тільки на других допах, на яких бразильці були сильнішими (22:18 на Cobblestone).

У групі С спочатку грали Team eBettle проти Counter Logic Gaming. Матч пройшов у рівній боротьбі, але в 30 раунді американці чудово вийшли на плент А і не дозволили полякам провести вибивання, як результат – поразка eBettle (14:16 на Mirage).

Для потрапляння в плей-офф CLG повинні були обіграти Natus Vincere. Команди грали на Cobblestone, де показали прекрасну атаку, але провалилися за захист. Колективи під кінець карти розмінювалися раундами, і американці змогли вийти на рахунок 13:14, але потім Народжені Перемагати переломили хід матчу і взяли три раунди поспіль, що дозволило їм пройти до складу фіналу ESL One Cologne 2015.

Team Immunity, Team Kinguin і Cloud9 потрапили в групу D. У цьому тріо сталося диво, оскільки Kinguin були з низьким посівом, вони обіграли Immunity і C9, обидва супротивники на Dust II, з однаковим рахунком 16:13 і змогли пройти в плей-офф. TK були першими з таким посівом, хто зміг пройти матч винерів.

Плей-офф ESL One Cologne 2015

Чвертьфінал

Стадію плей-офф відкривало протистояння Team EnVyUs – Natus Vincere. Матч почався на Inferno, де французи продемонстрували хорошу атаку, і половина закінчилася з близьким рахунком 7:8. Потім французи показали відмінне розуміння атак NAVI і довели все до своєї перемоги на карті (16:13).

Далі колективи перейшли на Mirage. Перша сторона закінчилася з ідентичним рахунком, як і на першій карті, але цього разу EnVyUs грали за СТ. Далі Народжені Перемагати жахливо зіграли в захисті, дозволяючи французам робити все, що вони хочуть і довести матч до своєї перемоги. Черговий виліт Natus Vincere в але фіналі мейджора.

Team Kinguin не пощастило потрапити до чвертьфіналу на Team SoloMid. Данці просто знищили європейський мікс. Спочатку TSM обіграли супротивників на Dust II з рахунком 16:6, а потім виграли на Overpass (16:8).

Минулі п'ять мейджорів об'єднував той факт, що Ninjas in Pyjamas грали у фіналі. Дивлячись на пару VP – NiP складалося відчуття, що традиція збережеться і шведи будуть у фіналі, але поляки змогли порушити її.

Команди стартували на Train, де були зіграні всі раунди, але Virtus.pro у фінальному відрізку впевнено приймали будь-який випад шведів і перестрілювали їх, що дозволило їм взяти першу карту. Потім було Inferno, на якому глядачі побачили повну домінацію VP і виліт NiP в ­ фіналу One Cologne 2015.

Заключним матчем чвертьфіналу стало протистояння Fnatic – Luminosity. Сутичка почалася на Train, де у бразильців взагалі нічого не виходило, що призвело до перемоги шведів з рахунком 16:5. LG розуміли, що провал на Mirage приведе їх до вильоту з турніру. Команди провели прекрасну карту, але все-таки Fnatic були сильнішими.

До фіналу залишився один крок

У першому півфіналі грали Team EnVyUs і Team SoloMid. Колективи стартували на Cache, на якому французи відмінно зіграли в атаці, вигравши першу половину (10:5). Після зміни сторін данці показали хорошу гру за Т, але EnVyUs краще проявили себе за СТ і повели в серії (16:12). Потім команди перейшли на Dust II, на якому TSM відігравали свій дефолт і перемогли (16:8), рахунок у серії тепер 1:1.

Перший фіналіст визначався на Inferno. На вирішальній карті французи продемонстрували чудову атаку, яка дозволила їм виграти першу половину 12:3. Хлопці з TSM намагалися зробити камбек за Т, але розрив був занадто великий, це не дозволило данцям переломити хід матчу, і як результат – вихід EnVyUs в гранд-фінал.

Останні місце у фіналі ESL One Cologne 2015 розігрували Virtus.pro і Fnatic. Переможці минулого мейджора програли першу карту в півфіналі. На Mirage шведи повністю провалилися, вони не змогли нічого показати і виграли тільки шість раундів за карту (16:6).

Потім колективи перейшли на Inferno, де була близька боротьба, але Fnatic не збиралися здаватися і змогли виграти вирішальний раунд карти (16:14). На Cobblestone поляки добре зіграли за Т, і перша половина закінчилася з рахунком 7:8 на користь Fnatic. За контр-терористів VP не змогли впоратися з атаками шведів, тому Робін flusha Ронквест і до взяли сім раундів поспіль і пройшли у фінал чемпіонату.

Гранд-фінал

У вирішальному матчі шостого мейджора грали переможці Катовіце 2015 року Fnatic і кращі французькі гравці з Team EnVyUs. Багато фанатів очікували яскраве видовище і отримали його, хоч тільки і на двох картах, на яких команда flusha була сильнішою. Вигравши на цьому мажорі, шведи увійшли в історію CS:GO, як колектив, який зміг виграти два Major-турніри поспіль і три з шести чемпіонатів.

За традицією пропонуємо вам переглянути обидві карти, щоб насолодитися красивим КС'сом і відчути ті емоції.

Підсумки

Після цього турніру аудиторія CS:GO продовжила розширяться. Після турніру ESL опублікували статистику, з якої випливає, що в цілому чемпіонат подивилися 27 млн. унікальних глядачів. При цьому піковий онлайн склав 1,3 млн. Ці цифри зросли на 30% порівняно з Катовіце 2015.

Ще ESL One Cologne 2015 увійшов в історію як перший мейджор, перед яким Valve випустили стікери не тільки з логотипом команд, а також з автографами гравців. При цьому зберігалося правило, при якому 50% від продажів йшло в кишеню кіберспортсменам.

Також варто відзначити, що це був перший івент, перед яким ESL змусили гравців здавати тест на наркотики. Турнірний оператор пішов на такі заходи в рамках співпраці з WADA і NADA, а також заявив, що даний процес буде і на всіх майбутніх змаганнях від компанії. Тест проходили конфіденційно і вибірково, скільки кіберспортсменів складали тест не відомо, але всі гравці були «чистими».

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.