Сергій Таран

Колишній співробітник турнірного оператора DreamHack Томас greykarn Лікедал поділився своїми думками стосовно ситуації в світовому кіберспорті. В Твіттері він написав, що зараз в індустрії настає криза, яка була спричинена пандемією COVID-19, війною та іншими факторами. Це період він назвав «Esports Winter».

«Це не випадковість, що BTS звільняє всіх своїх співробітників слідом за звільненнями в кількох американських кіберспортивних командах. Це почалося у США, і за цим будуть інші приклади у Європі. Міжнародний кіберспорт переживає найважчий фінансовий період з 2008/2009 року.

Важливим чинником є «ендемічні» спонсори, які перестали рекламуватись у кіберспорті близько 6-8 місяців тому, багато в чому через обвал ринку після пандемії COVID-19. На інших рекламодавців вплинула загальна обережність: війна, ціни на електроенергію, відсоткові ставки споживачів.

Залежність від доходів B2B (рекламодавці, спонсорство тощо) у порівнянні з власними доходами B2C (цифрові продажі, квитки, мерч) ніколи не була такою великою. І тепер, коли цей «кран» перекривається, це сильно б'є [по компаніям та індустрії].

Від цього залежить engagement і перегляди в кіберспорті. Сподіваюся, що в середині року зростання поновиться. Нова реальність і поява якоїсь кардинально нової гри цьому дуже посприяли б. Наприклад, «Новий Fortnite» міг би істотно вплинути на ринок.

Одночасно з цим, така ванна для кіберспорту, що очищає, ймовірно, хороша. У нас були завищені оцінки та інвестиції за нереалістичними цифрами. Надмірна впевненість криптою/NFT/Web 3.0. Сліпота, що триває, повинна створити простий довгостроковий B2C-дохід, від якого і залежить кіберспорт.»

Раніше ми писали, що ймовірно, Faze Clan звільнили 20% працівників через фінансові проблеми. Також нещодавно стало відомо, що турнірний оператор Beyond the Summit закрився через фінансові проблеми.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.