Макс Прокопець

За лічені години починається PGL Major Copenhagen 2024 – перший чемпіонат такого статусу для Данії. Одна з восьми команд впише себе в історію як переможці першого мейджору по CS2. Але чому б в очікуванні матчів нам трохи не поринути в історію міста, що приймає цей престижний івент? Players за підтримки нашого партнера FAVBET розповідає про те, як Копенгаген став одним з провідних кіберспортивних міст світу.

Ранній Counter Strike

В ранніх нульових кіберспорт існував в зовсім різних масштабах, ніж зараз. Тут тобі ніяких гучних спонсорств, повних стадіонів або призових фондів у мільйон доларів і більше. Натомість багато команд не мали зарплат, гравці більше ставились до турнірів як до розваги, ніж до кар’єри, що вже казати про їх батьків?

Однак, саме на цю епоху і припадає початок кіберспортивної історії Копенгагену. В 2003 році в ньому пройшов CPL Europe. Призовий фонд тоді складав 20 тисяч євро. З урахуванням інфляції ця сума зараз би складала 26 тис.

Місце проведення зовнішньо мало чим відрізнялося від якогось великого комп’ютерного клубу в Києві декілька років потому. Але і більш ніж 20 років тому ми можемо з легкістю знайти знайомі нікнейми: Blizzard і Roman R. в складі mousesports, котрі зараз є директорами BIG, HeatoN в SK Gaming (теперішній директор GODSENT), groove (тренер Cloud9) тощо.

Одним Counter Strike тоді не обмежилось – паралельно на CPL також проходив чемпіонат по Warcraft 3 з вдвічі меншим призовим фондом. Проте, на той час більшість великих чемпіонатів обирали інші країни, і такого статусу в кіберспорті як зараз столиця Данії не мала.

Copenhagen Games та BLAST

Ситуація почала суттєво змінюватися на краще в 2010 році після започаткування LAN-турніру Copenhagen Games по CS1.6 та CS:S. В перший рік на частині івенту по CS 1.6 виступали майже виключно данці, а в Source вже були гравці з різних країн, включаючи dev1ce та GuardiaN ще задовго до того, як вони стали відомими.

Вже в 2011-му на чемпіонаті почали виступати і відомі клуби, поступово зростали призові, декілька разів Copenhagen Games проходили і серед жіночих команд. Втім, історія цього регулярного івенту добігла кінця в 2020-му, коли його вперше відмінили через COVID-19. Наступні спроби провести змагання також не вдалися в тому числі через незмогу залучити достатню кількість спонсорів.

Величезний вклад в розвиток кіберспортивного Копенгагену зробив турнірний оператор BLAST, чия штаб-квартира також знаходиться в скандинавській столиці. Спільнота Counter Strike давно звикла до того, що тамтешня Royal Arena стала “домівкою” багатьох престижних чемпіонатів з високою якістю продакшену. Перший з них пройшов в 2017 році по CS:GO. Сім років потому ця арена приймає мейджор.

Мейджор по CS2 та The International

Пройти повз PGL Major Copenhagen 2024 просто не можна, бо на котрому вже сьогодні стартує стадія плей-оф. Копенгагену випала унікальна честь прийняти перший мейджор по CS2. Хай навіть його проводить і турнірний оператор, про котрий ком'юніті гри має не дуже схильні відгуки. Тим не менш, з більшим шансом в пам’яті залишаться палкі матчі, аніж технічні проблеми, особливо якщо в рамках цього плей-оф відбудеться достойний графіті хайлайт.

Окрім мейджору по Counter Strike 2 місто також прийме The International 2024 по Dota 2. По престижності цей чемпіонат знаходиться на одному місці з мейджорами по шутерам від Valve, але проходить лише раз на рік замість двох. Нехай на попередніх двох TI спостерігається значний спад призового фонду в силу зміни специфіки Battle pass, “сакральність” цього івенту нікуди не ділась, а на TI 2024 так само можна очікувати черговий пік глядачів у понад мільйон.

Вклад держави та місцевої влади 

Данія наразі є регіональним кіберспортивним лідером північної Європи. Датські посадовці активно висловлювали підтримку змагальній ігровій галузі, висловлювали промови на BLAST в 2018-му, а також надали податкові пільги кіберспортивним асоціаціям.

Столична місцева влада скандинавської держави робила як і символічні жести, на зразок запрошення складу Astralis по CS2 до столичної ратуші для святкування тогочасних здобутків легендарної команди, так і практичні. Наприклад, локальні інвестиції, допомога в організації Copenhagen Gaming Week та вже згаданих нами Copenhagen Games.

Зважаючи на досить багату історію міста та наявність сучасного майданчика для проведення великих турнірів, якщо Копенгаген ще і не став однією з кіберспортивних столиць світу, то точно знаходиться в лічених кроках від того, щоб досягти цього статусу. І сам факт проведення в ньому в один рік і мейджору по CS2, і The International по Dota 2 точно цьому сприятиме.

Дякуємо за підтримку проєкту — нашим друзям з FAVBET, що активно підтримують кіберспорт та роблять міжнародні турніри ближчими для фанів. І до речі, зараз на сайті FAVBET діє пік-ем з мільйоном призових. Залітайте!


ТОВ «БУКМЕКЕРСЬКА КОМПАНІЯ «ФАВБЕТ». Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022, видана згідно з рішенням КРАІЛ № 433 від 13.12.2022 та Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет від 20.04.2021, видана згідно з рішенням КРАІЛ № 137 від 05.04.2021, зі змінами.

УЧАСТЬ В АЗАРТНИХ ІГРАХ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ІГРОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ. ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ (ПРИНЦИПІВ) ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРИ.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.