Денис Забарний

Спецкор Players Денис D3str0_o Забарний поговорив з легендою польского CS  Ярославом pashaBiceps Яжомбковскі про IEM Katowice, стан СS, тренерство, персональні спортивні виклики і розвиток кіберспортивної сцени в Польщі. 

IEM Katowice – це особлива подія для тебе. Який момент був найбільш емоційним за всю твою кар'єру звідси, з Катовіце?

Я б сказав, коли ми виграли турнір у 2014 році. Але після цього був 2019 рік, момент, коли було багато емоцій, тому що я вийшов з кубком на сцену, відкрив IEM, і багато людей скандували моє ім’я: Паша! Паша!

Коли я поставив трофей на його місце на сцені, у мене був момент, коли я зрозумів – час закінчувати. А в п’ятницю – були ті ж емоції, що й у 2019 році, але трохи інші. Коли я знову ніс трофей, на сцені зліва і справа стояли мої друзі kuben, NEO, TaZ. Я поділився з ними цим трофеєм. Ми багато часу проводили разом.

Це виглядає як інша емоція, знаєте. Ти начебто знаменитість, а твої друзі — тренери найкращих команд, і для мене був особливий момент, коли люди збожеволіли на арені, коли відчинилися двері і вони побачили мене на сцені. Вони не знали, який гравець принесе трофей на сцену. Отже, це момент, який буде зі мною на все моє життя.

Що можеш сказати про цей турнір? Що можеш сказати про гру команд?

Всі дивуються. Ніхто не очікував, що ENCE зіграє у чвертьфіналі. Вони пройшли груповий етап і найкращі команди світу, тому всі були зосереджені на чвертьфіналі. І, чесно кажучи, був сильний тиск. На dycha, gla1ve, kuben, hades… Але Goofy та Kylar – це було щось нове, і я дуже боявся їх. На першій мапі був невеликий тиск, вони не зайшли на сервер і вони програли. На другій мапі стало краще. Третя мапа... Я не злий, я трохи засмучений, не дуже задоволений, тому що я думаю, що ця команда могла б зіграти у фіналі.

Ця команда може повторити те, що ми робили 10 років тому. Вони можуть виграти цей турнір. Але я трохи розчарований, трохи сумний. Хтось має просувати Counter-Strike та кіберспорт у Польщі. Я думаю, вони можуть це зробити. Але тепер уже пізно. Можливо, через тиждень ми проведемо PGL Major RMRs, і це буде дуже важливо для польської команди – ENCE. Я маю на увазі все ком’юніті в Польщі. Якщо вони пройдуть, багато людей знову почнуть цікавитися кіберспортом, і це буде важливо для майбутнього. Для них – це майбутнє.

Ти сказав, що ENCE може грати у фіналі, але зараз Spirit і Faze у фіналі. Як ти думаєш, хто переможе - Spirit чи Faze?

Я б хотів, щоб NEO виграв, тому що він тут переміг, він мій друг. Це особливий момент для нього перед домашньою аудиторією. Але Spirit – дуже сильні гравці, у них немає страху. Вони нагадують мені стару Vega Squadron. Кожна дія, кожне рішення на сервері – без страху. Вони просто натискають W і йдуть вбивати. У них немає особливої тактики, знаєте. П’ятеро з них – дуже сильні гравці. І donk... Я не знаю, що сказати. Хотілося б, щоб у кожної молодої команди був такий убивця.

Ми знаємо, що цей турнір проводиться на іншому патчі CS, але CS вийшов півроку тому. Що ти думаєш про його технічні проблеми? Багато гравців кажуть про баги і проблеми. Що ти думаєш про загальні технічні проблеми та останній патч?

Мені дуже сумно…я незадоволений тим, що Valve зробив це надто швидко. CS:GO була справді гарною грою, у яку могли грати всі, і всім вона сподобалася. Вони повинні були зробити невеликі міні-оновлення та виправлення. Мабуть, цього було б достатньо. Випустили ще одну гру. 90% людей, про-гравців і людей, які насолоджувалися CS:GO, зараз незадоволені. Найбільша проблема – чітери. Чітери, чітери, чітери та багато помилок, чи не так? Знаєте, є деякі речі, які людям подобаються: смоуки, нова графіка – це дуже добре. З новими скінами гра стала більш реалістичною. Але чітери, сервери, матчмейкінг, ранги… Ви працюєте над грою 20 років і не можете знайти спосіб зробити античіт, виправити дрібні помилки? Я не знаю, як це працює, я не знаю.

Ти багато граєш в Counter-Strike. Ти сумуєш за кар'єрою гравця? Ти сумуєш за натовпом? Чи думав повернутися як гравець чи як тренер, як NEO?

О так. Мені часто кажуть: «Папіто, пора ставати тренером!» Я завжди кажу: хлопці, у мене в житті багато справ. Раніше я багато подорожував. Я був вдома іноді по 3-4 дні на місяць. Цього недостатньо. Саме зараз час побути вдома з близькими членами родини. Знаєте, я більше не люблю подорожувати. Наприклад, NEO. Він грає тут на цьому турнірі тиждень. Після фіналу він їде до Румунії на PGL RMR, а перед ним – буткемп. Отже, у нього обмежений час.

Бути тренером не для мене. Я дуже нервую. Мені не подобається, коли гравці роблять дурні помилки. Я боюся за гравців, ти знаєш.. «Що ти робиш?».. Це не для мене. Можливо колись, я не кажу «ні».

Ти багато їздиш на велосипеді та береш участь у ММА боях. Ти багато займаєшся спортом і робиш багато викликів. Що ти збираєшся робити далі?

На жаль, я програв свій останній бій, тому мені потрібно виграти наступний бій. Я знову поїду на велосипеді до PGL Major Copenhagen. Якщо я отримаю позитивну відповідь від своєї родини, можливо буде Шанхай на велосипеді. Ймовірно, для цього потрібно багато чого зробити, але побачимо, це великий план.

Я беру участь у Pasha Gaming Camps для дорослих і дітей. Через два тижні у мене буде табір із 400 дітьми. Я трохи допомагаю їм зрозуміти Counter-Strike і даю кілька порад. Я добре провожу час в ігровому середовищі. 

IEM Katowice підтримав місцевий уряд. Що ти можеш сказати про розвиток кіберспортивної сцени та турнірів у Польщі загалом? Яким ти бачиш майбутнє польського кіберспорту?

У Польщі це велика проблема. Професійна сцена недостатньо велика, чесно кажучи. Лише кілька команд платять зарплату, і гравці можуть жити та заробляти граючи. Але найбільша проблема полягає в тому, що у нас у Польщі багато гравців-любителів, і для них немає турнірів. Це мій план на 2024 рік – організувати турніри для гравців, які ніколи не брали участі в турнірах. Я не кажу про івенти в школах. Я маю на увазі реальні LAN-івенти для аматорів, з жеребкуванням, стрімінгом, Twitch тощо.

Тільки для новачків?

Тільки. Гравці, які беруть участь у турнірах вищого рівня, будуть забанені, тому про-гравців не буде. Це для гравців, які хотіли б стати про-гравцями в майбутньому. У нас у Польщі таких ідей немає. Багато аматорів грають у Counter Strike. Де вони можуть грати? Тільки онлайн? Їм потрібно це відчути, побувати разом на заході, потиснути руки, відчути атмосферу, пограти з друзями, покричати і зрозуміти, як на це реагувати. Це те, що нам було потрібно. Побажайте мені GLHF. 

Який вплив на кіберспорт має польська федерація кіберспорту?

Чесно кажучи, не знаю. Ти знаєш? Моя мрія наступна: якщо колись уряд створить Міністерство кіберспорту, я піду туди і подбаю про це. Я народився з польського геймінгу, я знаю все, я знаю людей, я знаю, як це робити. Хтось має про все подбати і дивитися на довгострокову перспективу, а не на коротку. Нам потрібно будувати кіберспортивну сцену з нижчих рівнів. 

Теми:
Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.