Олексій Харченко

2021 можна сміливо назвати найврожайнішим для українського кіберспорту. Редакція Players вирішила згадати найбільші перемоги українців. Спойлер: трофейна полиця NAVI буквально ломиться від нагород.

Після твердих локдаунів, пов'язаних з пандемією Covid-19, кіберспорт почав повертатися в офлайн. Організатори відновили The International і через тривалий час пройшов мейджор з CS:GO.

Ера NAVI

Це був найкращий рік за всю історію присутності NAVI у дисципліні CS:GO. Українська команда взяла перші місця (і великі призові виплати) на BLAST Global Final, IEM Cologne та, звичайно, PGL Stockholm Major. NAVI загалом отримали $600 000 від BLAST, $400 000 від Кельна, $1 000 000 від Стокгольма та додатковий мільйон доларів від завершення IEM Grand Slam своєю перемогою у Кельні.

Сумарно за рік команда заробила $4 275 500 і перевершила рекорд Astralis, яка у 2018-му отримала $3 600 000. Варто відзначити не лише гравців основного складу, а й тренера NAVI Андрія «B1ad3» Городенського, який своїми розумними стратегічними рішеннями поставив на місце критиків.

S1mple та b1t

Батько та син сучасного українського кіберспорту у дисципліні CS:GO у прямому розумінні слова "розривали" опонентів по той бік екрану. Якщо Олександр s1mple Костильов і раніше оцінювався фанатами, іншими гравцями та аналітиками як суперзірка CS:GO, то Валерій «b1t» Ваховський став відкриттям року. Наприкінці 2020 року b1t став шостим гравцем команди Natus Vincere з CS:GO. Спочатку він виступав замість flamie на Inferno, а вже наступного року став повноцінним гравцем основного складу. Валерій славиться своїми хедшотами та знову підтвердив це на PGL Major Stockholm 2021, де показав найбільшу середню кількість хедшотів за раунд, а також поставив рекорд за всю історію Major-турнірів за цим показником. Дійсно видатна молода гравця дозволила Валерію стати найкращим новачком 2021 серед гравців на ПК за версією Esports Awards.

Щодо Олександра Костильова, то для одного з найбільших гравців за всю історію гри, його виграші у 2021 році склали трохи більше 50% його доходу за всю кар'єру. І навпаки, прибуток новачка b1t склав понад 97% його доходів за всю його молоду кар'єру. Крім того, снайпер NAVI випередив гравця Ninjas in Pyjamas Миколи «Device» Рідтца за кількістю MVP за рік. У Костильова 8 медалей, у данця – 7.

Dota 2

Несподівано для всіх, команда з СНД Team Spirit перемогла у гранд-фіналі ювілейного The International 10. Колектив з рахунком 3:2 обіграв склад PSG.LGD у гранд-фіналі турніру із заробив $18.2 мільйона. Примітно, що два представники України - Ілля "Yatoro" Мулярчук та Мирослав "Mira" Колпаков. Вони стали першими українськими кіберспортсменами за десять років, яким вдалося виграти головний турнір з Dota 2. На момент перемоги на TI10 Yatoro було 18 років, а Mira – 21 рік.

За даними Esports Earnings, для всіх у команді, крім Мипошки, заробіток у розмірі $3.68 мільйона цього року становить понад 99% їхнього загального доходу за всю кар'єру. На що українські гравці витратить ці гроші? Ілля "Yatoro" Мулярчук сказав, що купить будиночок для кішки, і можливо садибу, а Мирослав "Mira" Колпаков планує купити собі житло та автомобіль батькові.

Турніри в Україні

UPEA та UESF провели безліч локальних турнірів, а в червні у Києві пройшов великий турнір з Dota 2 із призовим фондом $500 000. Переможцем турніру WePlay AniMajor стала команда PSG.LGD, яка перемогла Evil Geniuses у гранд-фіналі. На жаль, така значуща і велика подія для локальної кіберспортивної сцени пройшла без глядачів.

Трансляції

Вперше в історії Федерація кіберспорту України викупила права на проведення офіційної трансляції україномовної PGL Major Stockholm 2021 з дисципліни CS:GO. Студія UESF у Дніпрі транслювала всі матчі сімнадцятого мейджор-турніру. Крім того, було організовано студію аналітики. Megogo виступив офіційним транслятором турніру.

Українські бренди у кіберспорті

Українські компанії та бренди все частіше стали звертати увагу на кіберспорт. Так, партнерами, офіційними спонсорами чи організаторами турнірів та трансляцій у 2021 році були помічені такі українські компанії та бренди, як Moyo, Megogo, Parimatch, Sportbank, Samsung, Rocket, 2E Gaming та інші.

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.