Сергій Таран

Український гравець Karmine Corp Blue з LoL Володимир Maynter Сорокін дав велике інтерв’ю журналісту Players Сергію Тарану. Ми поспілкувалися про українську сцену LoL, кар’єрний шлях Maynter та перспективи дисципліни в Україні.

Як так сталося, що ти обрав League of Legends, хоча в Україні найпопулярніші це CS та Dota?

В мене було життя молодшого брата, так що не я обирав у що я граю. Ми грали з моїм братом дуже багато в Dota 1, десь п’ять років поспіль, і я був дуже маленьким, мені було 5-6 років. Потім вийшов LoL і Dota 2 майже одночасно і ми спробували наприкінці другого сезону, і так я граю десь 12 років поспіль. Я більше часу грав просто по фану, щоб у щось пограти, побігати з друзями, а потім почав професіонально грати.

Як в LoL відбувається цей перехід з гри по фану до професіональних виступів?

У різних людей по-різному. В мене рандомно вийшло, тому що я грав, грав і мені здавалось, що кіберспорт не для мене, це десь там люди грають, десь там люди в фільмах знімаються в Marvel і щось таке існує, але навряд чи це для мене. Але потім побачив, що проводили відбір на потрапляння в команду. Мені брат скинув і написав: “Спробуй, в тебе там нормальний рейтинг, чому б і ні”. 

Я по фану пішов спробувати і вийшло, я сподобався їм, мене взяли. Потім, коли ти уже відчуваєш смак змагання, смак перемоги і навіть поразки, дуже подобається і ти ідеш далі в більш цікаву лігу. Спочатку другий дивізіон Франції, потім уже імена в першому дивізіоні Франції, проти них граєш і отримуєш дуже-дуже велике задоволення.

Розкажи трохи про свій карʼєрний шлях, ти і в CIS лізі грав, поки вона існувала?

Починалось все з LCL, там я спробував перші відбори більше для розваги. Там дуже погане було ставлення команд до ліги, гроші відфармити і все. Менеджери отримували своє, тренери своє, одна людина могла бути і гравцем і тренером і менеджером водночас, отримувати 3-4 зарплатні і на спліт, як воно пройде, було не дуже важливо. Але, там була одна команда, яка намагалась перемогти, тому що там був вихід на Worlds. 

Дякувати богу цей регіон закрили, через війну всіх розпустили і я думав, чекати що буде чи ні, було все незрозуміло і я просто пішов вивчати англійську ігрову мову щоб грати десь в англомовній команді. І зміг втекти з LCL, і в той момент, коли я пішов з LCL в другий дивізіон Франції, там почалась моя кар’єра в правильному руслі.

Зараз ви стали чемпіонами, але тобі не вдалось виїхати на LAN-фінал. Завадило, що LoL не визнаний видом спорту в Україні?

Так, мені намагалися допомогти з Федерацією кіберспорту, щось зробити, але LoL – це не вважається кіберспортом в Україні, це більше як розвага, а на розваги тебе під час війни ніхто не буде випускати. Наприклад, CS і такі ігри, вони прийняті як кіберспорт в законодавстві, а LoL ні. Було дуже складно, я не зміг виїхати на фінал французького чемпіонату, а трохи пізніше вже зміг. 

Зараз я вже чекаю турнір, буду проводити з усіма своїми українськими знайомими, які теж грають в гру. В нас є маленька спілка на 50-100 людей, будемо грати.

Після перемоги в лізі, твої тімейти сфотографувалися з прапорами та серед них був прапор України, наскільки це дало мотивації?

Це було на початку, коли був медіа-день, прийшли глядачі. У нас команда інтернаціональна, в ній є і турок і з Литви хлопець, я з України, француз є, всіх позбирали. Всі принесли свої прапори і хтось, я не знаю хто, якийсь глядач або хтось з менеджменту приніс прапор України щоб підтримати. Було дуже приємно, коли кричали мій нікнейм, коли дістали прапор. Це, звичайно, мотивує.

Як взагалі в команді і в клубі спілкуються про війну в Україні?

Це буває, коли спілкуєшся поза грою, десь на вулиці, на прогулянці з друзями, з тімейтами, вони вже стають потім як друзі. Дуже багато людей щось неправильно розуміють, наприклад “От росія напала на вас через те що … ” і така маячня. Намагаюсь більш лагідно їм пояснити, без пресингу чи насмішок, “боже, що ти думаєш”. І вони розуміють, намагаються. Дуже приємно, коли вони зважують факти і розуміють що насправді відбувається. Трохи розмовляємо, але це не так, що на початку кожного мітингу, кожного дня я пояснюю їм щось про війну.

Розкажи про розпорядок дня професійного гравця в LoL під час Ліги?

Візьмемо тиждень, якщо це регулярка йде, а не плей-оф: два дні йдуть офіційні ігри, чотири дні ти тренуєшся з командою, граєш 5-6 ігор в день тільки з командою і ще наодинці трохи граєш. Виходить, 10-12 ігор в день, якщо це звичайний день. І один день – вихідний. Ти можеш грати, можеш гуляти. Зазвичай, ми граємо, але це все одно вважається вихідним. І так 9 тижнів поспіль. Потім є маленька перерва, тиждень або днів п’ять і починається вже плей-оф.

Як ти відпочиваєш від цього графіка, можливо є якісь хобі?

Я вважаю, що дуже важливо відпочивати навіть в ті дні, коли ти тренуєшся з командою. Ти прокинувся, якщо ти молодець сьогодні, то пішов погуляв 20-30 хвилин, поїв і потім сів грати. Пограв, починається тренування з командою, пограв з командою і потім потрібно відпочити. Якщо ідеально – це позайматись спортом. В мене спорт це якийсь workout вдома три рази на тиждень максимум. Позаймався спортом, потім ще граєш, намагаєшся вдосконалюватись. 

Перед сном ідеш граєш з друзями в Valorant наприклад. Намагаєшся трохи забути про все, що було. Може, це був поганий день, може хороший день. Можемо з дівчиною подивитися якийсь фільм, дуже багато різного є, можна погуляти, порозмовляти з батьками. Намагаєшся розгрузитись і потім перезавантажуєшся і йдеш грати наступний день. Поспати добре це дуже важливо, 8 годин на день мінімум. Такі маленькі штучки, але якщо робиш все разом: спорт, сон, правильна їжа, то набагато легше і краще граєш на наступний день.

Ви в команді працюєте з психологом?

Так, у всіх гарних команд повинен бути, якщо не психолог, то ментал-коуч. Він відповідає за твої думки перед офіційними матчами, за твій спорт, що саме ти робиш, як ти робиш. Я не міг виїджати дуже довго, 2-3 місяці поспіль, але мої хлопці робили з цим тренером всілякі вправи, можливо не кожен день, а кожен другий день. Завжди є якийсь warmup перед грою. Він розмовляє з тобою, намагається зрозуміти, що тебе хвилює, що не подобається, більше як психолог чи друг. В нас такий хлопець є, дуже допомагає. 

А ти помітив його вплив на твою гру?

Звісно, він намагався впровадити в моє життя щось пов’язане з диханням. Перед сном треба дихати п’ять хвилин дуже глибоко і таке подібне. І візуалізацію, ти просто намагаєшся уявити в своїй голові, як воно буде завтра, ти сидиш і уявляєш, як ти підходиш і вмикаєш комп, грузишся, якого героя ти вибрав, як ти граєш і важливо уявляти це все в більш позитивному ключі, як ти когось там переграв на лінії, когось вбив. 

Якщо ти пережив всі ці емоції, то потім, завтра, коли це все зробиш, для тебе це не буде щось нове і неочікуване, тому не буде такого рівня хвилювання, якщо ти до цього хвилювався. Мені допомогло, раніше я дуже сильно хвилювався, що погано зіграю, а от коли почав дихати перед сном і почав щось уявляти собі, воно почало покращувати мій стан. 

Він якось адаптував заняття з тобою враховуючи фактор війни?

Так, в нас є сторінка, де ми відмічаємо як я поспав, чи поїв все, чи здоровий я, чи болить щось. І якщо ти вказуєш, що щось болить і ти відмічаєш, що в тебе болить, він це все бачить у себе і відразу питає, що трапилося, чому болить. Якщо ти говориш, що ось в мене стілець поганий, тому спина болить, він тобі прописує вправи, які робити після стримів, тренувань, наприклад 40 секунд полежати якимсь чином, допомагає відразу. Так що слідкують за мною. 

Як справи в української професійної сцени LoL? Чи багато про-гравців? Наприклад, на EMEA Masters Spring 2024 було тільки двоє. 

Так, але Masters це такий гарний рівень, потрібно зайняти перші місця в своїх країнах, або хоча б другі. Українців насправді не дуже багато в LoL, і ми зараз якраз намагаємося зібратися докупи, ми зробили гугл-док де пишемо свої імена, прізвища та нікнейми, щоб збиратися. 

Ми хочемо побачити скільки нас, щоб допомогти Мінспорту, щоб мати контакти і внести League of Legends, як дисципліну в кіберспорті. Зараз там зареєструвалося через Google-форму 60 людей, але там прям всі, перший тір і другий, третій і ті, хто грають по фану тільки українські турніри. Зараз людей 60-70 набралось. Небагато, але якщо розділити їх на команди, то 20 команд вийде, це вже не так погано.

Ця іграшка сиділа замість Maynter під час LAN-фіналу LFL Spring 2024

На твою думку, чому саме Dota стала популярною в Україні, хоча вона схожа з LoL?

Відповідь дуже проста — це гроші. Ти завжди бачиш, перемагаєш тут, отримуєш стільки, перемагаєш на The International отримуєш один мільйон. Бачиш ціну, бачиш турнір, бачиш гроші. І я думаю, команди платили більше. League of Legends була більше так, десь там другий дивізіон, десь там Франція, десь Іспанія. 

Не розумієш, що грати і було більш заплутано. І був такий стереотип, що Dota для справжнього чоловіка, а League of Legends це для анімешників і дівчат. Дуже сильно були розвинені CS і Dota, в нашій країні, в Польщі, там pashaBiceps, VP, дуже популярна була вся ця тема і League of Legends якось не прижилась. Хоча в іншому світі, Китай, Корея, Європа, тільки LoL. 

На твою думку, відсутність складу у NAVI з LoL впливає на популярність гри в Україні? 

NAVI колись були в LoL, мені здається вони купували собі слот в LCL, там на півроку, чисто спробувати, подивитися скільки воно грошей приносить, як вона популярна. Але їм не дуже зайшло і вони пішли. 

Я думаю, так, впливає, бо NAVI дуже популярні, якби вони грали в LoL і показували це в своїх соціальних мережах, було б більше українських гравців. Але не грають. 

Ти грав в LCL, де були тімейти росіяни. Чи є якесь спілкування з ними, можливо вони щось писали тобі?

Ні, все під нуль. Я з Краматорська і на початку повномасштабної війни я грав не звідти, але все ще дуже близько до Краматорська.  Я тоді грав в команді OBG і хлопець, що володіє цією командою, живе у Лондоні, але він русня. І він мені скинув плани захоплення Краматорська і написав: “Бро, не переймайся, ми тебе виведемо”, я відповів «ти взагалі хворий, чи що?» 

Там було ще незрозуміло, закривається ліга, чи ні, ми ще грали. І такі повністю ІПСО і прорусняві новини кидалися. Згодом нарешті ця ліга закрилася і я пішов. Цей хлопець до речі не виплатив мені нічого, хоча був винен 2-3 зарплатні, але для LCL – це нормально, якщо команда розпадається, то всіх кидають на гроші, руснява ліга і таке дуже часто.  

Там був один хлопець, з яким я грав дві команди поспіль і він був моїм тренером. Запитав на самому початку війни як справи, бо на початку було дуже багато новин, що всю Україну захопили і з того моменту ми більше не спілкувалися. 

Я тоді намагався не грати русняві турніри. Я бачив багато українських гравців, з нашого ком’юніті грають якісь там рандомні русняві туріки, де русняві БК дають свої гроші, багато русні бере участь. Я завжди це все кенселив, тому що дуже слабкий рівень, та і грати в цьому гнізді дуже погано як для мене так і для моєї репутації. Тому намагався більше не мати з ними ніякого контакту. 

Після цього ти пішов з OBG і тебе запросили до Karmine Corp Blue? 

Спочатку було так, другий дивізіон Франції, називалася команда Lille Esport, я був як такий «реперок», Lil Maynter. Після Lille я потрапив до Team du Sud, теж другий дивізіон, з ними я вже переміг в другому дивізіоні. 

Після того, як виграв другий дивізіон, тобі потрібно грати Up & Down, де перші місця другого дивізіону грають проти останніх в першому. От ми зайняли друге місце, піднялися в перший дивізіон і потім я потрапив до Karmine Corp. Мене помітили, сказали, що я їм подобаюсь і взяли до себе. 

Maynter в Team du Sud

Не пропонували ще перейти в команду LEC?

Дуже складно з виїздом і вони не впевнені, а там потрібно грати тільки офлайн, тільки на арені. І насправді, я не думаю, що я вже готовий, там дуже великі гравці грають. Але у них був дуже поганий вибір, основна команда зайняла десяте місце з десяти. 

Вони хотіли щось змінити, в них на Top було дві людини на вибір, а вони були трохи гірше за мене, або на тому ж рівні, що і я. І вони писали, що з цих трьох гравців, якщо брати тих двох і мене, то я їх найкращий варіант і подобаюсь поки що найбільше. Але сказали, якщо я не зможу виїхати 100%, то вони будуть дивитися інші варіанти. Але я сказав, що не можу гарантувати 100%, тому вони сказали, можливо, через півроку щось зміниться. 

А може, воно і на краще. Коли ти дуже рано потрапляєш в такі великі ліги і граєш погано, то на тебе і не дивляться потім. Якщо потрапити зараз і зіграти погано, то тебе там кікнуть і все. 

Ти сказав, що ще не готовий грати в LEC, а в якому плані, моральному чи в ігровому?

Не знаю. В моральному плані завжди можна адаптуватися, або навпаки бути готовим морально, а потім програти все. Я більше хвилююся за гру, бо коли я йшов з другого дивізіону Франції в перший, я знав, що кращий мінімум за шість-сім гравців моєї позиції з десяти. Я знаю, що з тим і тим, ми можемо поборотися за перші місця. А тут я йду і знаю, що я однаковий або трохи кращий за двох-трьох людей, а інші сім, на мою думку, або однакові, або набагато кращі. 

З іншого боку, до такої ліги складно бути готовим так, що ти зайшов і був краще ніж інші. Потрібно хоча б півроку пограти. Тому складне питання. Все одно, поки немає можливості, можливо це і добре, що її немає. Тому що складний вибір дуже йти чи ні, тому буду готуватися ще півроку.

Ти казав, що ком’юніті LoL в Україні зараз організовується. Як ви плануєте розвивати це все, можливо організувати турнір?  

Якщо прям займатися цим, в мене навряд чи буде час це робити. Це потрібно зібрати людей, підрубити якийсь стрим, проводити свої турніри, можливо зі своїх грошей робити призовий фонд. Може зареєструватися десь там в Києві як громадська організація і бути офіційно менеджером всієї цієї штуки.

Але коли все це ти робиш, коли там перегляди тисячу-дві онлайн, це прям ідеал уже. Потім пишеш там Lenovo, Цитрус, Алло, кому завгодно, ось ми граємо, хочете бути спонсорами турніру і вам реклама? Потім онлайн стає більше, вас рекламують і воно стає все більшим і грошей приносить. Але на це все потрібен час, а в мене зараз гра в французькому чемпіонаті, а ще займатися всіма цими турнірами та стримами, це дуже складно і потребує багато часу, а немає гарантії що все вийде.  

Поки що я хочу зібрати всіх докупи. Можливо якийсь хлопець чи дівчина проявить ініціативу і будемо вже дивитися. Може хтось зробить таку українську лігу. Воно трохи і саме робиться інколи, я бачив і Discord зибрали, я в ньому був, — українське UA ком’юніті, вони і турніри грали і допомагали один одному з розумінням гри. Я іноді читаю повідомлення в цій групі, вони разом працюють, але так щоб вони робили якісь турніри на постійній основі і призові, в Україні такого мало. Був один турнір, в Києві проводився, там мій брат грав і я ходив подивитися як вони грають. Було прикольно. 

А комунікація з UESF є, вони не планують запускати свої турніри?

Не знаю, поки що нічого, в них зараз іде робота, щоб визнати LoL кіберспортивною дисципліною в Україні. Можливо після того, як зроблять його кіберспортом, зможуть нормальні, серйозні турніри робити. Поки ніяких турнірів від Федерації немає. 

Назви якісь переваги LoL, через що люди мають звернути увагу на цю дисципліну?

Спочатку скажу, що кожному своє, деякі люди грають в тетріс, їм норм і там призові нормальні, і є український гравець в тетрісі, я чув про нього. В кого що виходить, в те він і повинен грати. Якщо б я грав в Dota чи CS, мені б можливо це не дуже подобалось, а так я прокидаюсь і мені нема чого робити, я хочу пограти в LoL, а це ще і робота водночас. 

В чому переваги. По фактам, це найпопулярніша зараз гра в кіберспорті. Найбільші перегляди, найбільші івенти, це все зараз у LoL, не в CS чи Dota, по переглядах LoL перемагала останні роки. Це гарантує, що League of Legends не закриється через два роки, як буває з деякими іграми, що добре. 

Потім вона дуже спрямована на англомовне ком’юніті, це допомагає вивчати англійську мову і дає можливість піти грати в будь-яку команду світу. Немає такого, що тільки в Китаї чи Бразилії популярна гра, ти можеш обрати будь яку країну, де б ти не жив, де б ти не хотів грати, ти можеш грати там. 

Це гарна гра. Riot Games завжди працюють над грою, кожні два тижні якесь оновлення, немає такого як в CS, додали одну гранату за чотири роки, баги не можуть пофіксити, стріляєш в людину, а в неї голова тут, а відображається там, танцюючих людей, які виглядають як Майкл Джексон, такого немає. Звичайно є баги, як у кожній грі, але вони їх фіксять, їх забороняють, за цим слідкують. Ті хто створили гру, відносяться до неї набагато краще, ніж творці Dota 2 і CS, мені не подобається як Valve працюють з цим всім. 

Тож: дуже популярна, працюють над грою, ще і потрібно знати англійську. Можна спокійно грати, навчатися, дуже великий обсяг інформації є на YouTube, тож навчитися також можна. 

Як тобі розвиток гри від Riot Games, їх зміни турнірної екосистеми, можлива поява третього міжнародного турніру і поява LoL на Esports World Cup. Як тобі такий напрям розвитку?

Я дуже хейчу Riot за те, що вони дуже погано роблять все для кіберспорту. В них дуже популярна гра, популярніша ніж Dota, проводять тільки два турніри за рік для топових команд. Чому в CS 20 турнірів, з яких чотирі мажорні, також BLAST і все що завгодно — топ. В LoL — MSI, World, MSI, World, а вони збирають такі перегляди, але водночас проводять тільки два турніри. За це я дуже хейтив їх, зараз хоча б додають третій, це добре. Потрібно розвиватися, вони дуже популярні, гроші завжди будуть, якісь перегляди і спонсори. 

Я думаю, що це було вирішальним, коли люди йшли пограти і дивилися, а в LoL один турнір, який пройде через сім місяців і проходить тільки раз на рік. І бачать, що є 30 турнірів в день з CS. В цьому була величезна різниця 5-10 років тому, зараз набагато краще. Тож вони молодці, потрібно розвивати все це, щоб я міг грати три турніри на рік, ніж два. 

Можливо додавання відкритої кваліфікації?

Не знаю, як би це допомогло, тому що тут така система — в кожній країні є дивізіони, з першого дивізіону команди виходять на EMEA Masters Spring 2024, потім з нього деякі команди, або гравці потрапляють в LEC, це вже найвища європейська ліга, і є ще Америка, Китай, Корея і це прям такі основні регіони, де найсильніші команди. 

Якщо б ти зробив якийсь турнір для цих регіонів, навряд чи б пять рандомів з України зібралися і потрапили б туди. Тому що рівень різний, хтось грає в першому дивізіоні, хтось в другому, хтось в першому, але на останньому місці. І насправді це така поетапна штука, яка дуже гарно розвинута в LoL, яка мені подобається. Просто потрібно робити більше турнірів, більші призові фонди і було б більше гравців.

Запускати сторонніх турнірних операторів?

Так. Ось це теж погано, тому що Riot всі турніри роблять від Riot, і це якась більше клубна штука, не як інтернаціональне змагання з футболу, ну хтось зробив якийсь турнір, якісь Riot, а для моєї країни це ніщо, вони не можуть відпустити мене грати турнір від Riot. 

Це не Олімпійські ігри, нічого такого, це якийсь там Riot, через це погано, можливо якби вони робили це з комітетами спорту інших країн, розвивали все це, було б краще для гравців, але, можливо, для статусу Riot Games це було б гірше.  

Не знаю, що їм радити, потрібно просто більше турнірів і інвестувати більше грошей в гравців, тоді б було більше гравців. 

Можливо, ти знаєш молодих українських гравців, які скоро можуть заявити про себе на тір-2 сцені LoL?

Та є звичайно, є Toplaner, його звати Slayer. Я його знаю, бо він мені писав, питав як краще то, як краще інше. Дуже молодий хлопець, якщо я не помилюся йому 16 чи 17. В LoL є три рейтинги – Майстер, Гранмайстер і Челенджер, ще є там до цього всіляке срібло, золото, але це не важливо. 

Ось ці три рейтинги основні, і в нього вже є Грандмайстер, не знаю чи брав він Челенджер, чи ні, але в 16 років мати такий рейтинг, це дуже добре. Але він грає ще не дуже професійно, бо якщо не помиляюсь в нього ще школа. 

Я бачив про нього пост в Твіттері, що його місто бомбили, в нього вимкнули світло, а він пішов шукати, де можна пограти, щоб зіграти з командою тренування чи офіційну гру. І писали, що дуже сильно надихаєшся від таких гравців, тому що вони викладаються на повну і роблять все можливе, щоб показати себе. Про нього давали гарний відгук, він ще трохи дитина, в нього бувають трохи дивні питання, “Чи готовий я грати? Чи зміг би я грати?”. Головне просто працювати над собою і ти побачиш результат, головне щоб інші побачили, а не тільки ти. 

Я думаю, він може спокійно вистрілити. І дуже багато гравців, про яких я навіть не знаю, тому що вони не з моєї ролі і я з ним не спілкуюся. Не те, що їх дуже багато, але багато як для українського ком'юніті. Тому, звичайно хто завгодно може вистрілити, може через рік прийде якийсь 15-річний хлопець, який грає з 8 років, а ми про нього нічого не знаємо. Тож будемо чекати і давати час молодим. 

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.