Олексій Харченко

CEO української кіберспортивної організації Monte Дмитро Вовк підвів підсумки року разом з головним редактором Players Олексієм Харченко. 

Як би ти оцінив 2023 рік для Monte? 

Я думаю, що краще і не могло бути.

Перемога на мейджорі?

Може бути, але я вважаю, що ми молода організація і за короткий час досягти такого рівня - краще не придумаєш. Ну можливо, якщо виграти мейджор, або ще якийсь Tier-1 турнір. Так чи інакше, ми виграли один турнір, хоч і не Tier-1. 

Які були твої емоції після підняття першого кубку?

Звичайно гарні емоції. Але ти так довго нервуєш, всі ці ігри, півфінал, фінал, і тобі вже просто не вистачає емоцій, щоб порадіти.

Був виснажений?

Емоційно виснажений. Святкував, але так як всі гадають, що кричав, кубок піднімав і бігав з ним. На це сил не вистачило.

Які цілі ви ставили перед складом з CS на початку 2023 року?

Ми не сиділи і не розписували цілі. Ми просто хотіли закріпитися в топ-20 HLTV. Зараз, коли ми в топ-10, то так, ми вже будемо конкретно прописувати цілі, яких ми хочемо досягти. Рік тому ми не ставили якісь цілі, завдання було просто добре виступати і показувати хоч якийсь рівень. 

Зараз так, цілі трошки інші, хочеться щось вигравати. Хочеться приносити в організацію настрій переможців. 

Наскільки ти був здивований потраплянням в топ-6 HLTV?

Рейтинг така штука, якщо чесно, ти можеш нічого не вигравати, а бути в топ-5. Більше ми були раді, коли потрапили в топ-15, навіть в топ-20. Завдяки цьому рейтингу ми маємо інвайти на великі турніри, це класно, а сам рейтинг, він для нас не такий важливий. 

Чи є у вас KPI на перший мейджор з CS2?

Ми ще нічого такого не робили. Основна ціль на мейджор - туди вийти. Після RMR буде видно в якій ми формі і зможемо ставити собі цілі. Звичайно хочеться виграти мейджор, але треба хоча б вийти на нього.

Тобто все йде крок за кроком і ви будете відштовхуватись від багатьох факторів?

Так, зараз дуже багато решафлів пройшло і буде видно вже на Катовіце, хто в якій формі і тоді буде зрозуміло, на що можна розраховувати. Хоча б на найближчі місяці чи пів року. 

Ти сказав про решафли. Пам’ятаєш була інформація від KRL, що Fnatic хочуть підписатися sdy та kRaSnaL. Ти тоді сказав, що це фейк. 

Так, це був вкид.

Як ти думаєш, чому відбувся цей вкид? Щоб розбалансувати команду?

Я думаю, що десь за місяць до того Fnatic цікавилися kRaSnaL. Я не можу це точно підтвердити, але я чув це. Можливо це неправда, але скоріше за все ним цікавилися.

За Вітю взагалі не знаю, чи Fnatic ним цікавилися. Хоча я це не виключаю, бо Fnatic потрібні були гравці, щоб робити заміни, треба було когось брати в команді і тому, вони могли цікавитися.

Але на той момент, коли новина ця вийшла – ні. Ми тоді якраз вечеряли разом і тоді Вітя з kRaSnaL такі: “Що це таке?”. 

Ми в той момент працювали в Копенгагені на BLAST і коли з’явилася ця інформація, поспілкувалися з головним редактором HLTV. Він мені сказав, що sdy немає в списку гравців, в яких зацікавлені Fnatic. 

Як ти взагалі відносишся до таких вкидів, які можуть розбалансувати команду? Як хлопці реагують на це все?

Ну в нас поки не було якихось таких вкидів, які могли негативно вплинути. Але в цілому, я думаю що на нас, як і на будь яку іншу організацію, такі вкиди можуть негативно впливати. Потім може бути непорозуміння між гравцями, заочі можуть думати: “от він такий, нічого не сказав, а вів перемовини з якоюсь організацією”.

Чи мали ви пропозиції по гравцях? 

Від ENCE. Вони хотіли забрати кістяк нашої команди. 

Скільки вони пропонували за весь кістяк?

До цього навіть не дійшло. Пропозиція навіть до мене навіть не дійшла. Спочатку організація цікавиться у гравців, чи цікавий їм перехід, щоб потім йти до керівництва і пропонувати якусь ціну за гравців.  До цього просто не дійшло, бо я так розумію, що з хлопцями не домовилися, хлопцям не було цікаво, чи ще якісь там проблеми виникли. Тому до цього навіть не дійшло. 

Давай змоделюємо ситуацію. Якщо б серйозна організація домовилася умовно з kRaSnaL або br0, за яку суму ви були б готові продати гравця на той момент і чи були ви готові відпустити гравця?

Якщо гравець хоче піти, то який сенс його тримати. Він точно не буде грати на всі 100, в нього не буде мотивації грати, бо його тримають просто як ув’язненого. 

Але ми не зацікавлені продавати гравців, гроші нас не цікавлять. Якщо ми продаємо 2-3 гравців, ми відразу вилітаємо і втрачаємо все, чого досягли, тому там би ціна була максимальна.

Редакція Players раніше публікувала інформацію, що Falcons заплатили за BOROS до $200 тис. Ти можеш підтвердити цю інформацію?

Так, підтверджую.

Дивись, у BOROS, як і у інших гравців в контракті є buyout (сума викупу). Якщо ти можеш це сказати, то чи правда це, що buyout гравців Monte зараз десь $500 тис. чи трохи більше?

Взагалі меньше. У BOROS був високий buyout, але ми не отримали і близько ту цифру, бо його контракту залишалося декілька місяців, плюс в нього було бажання піти. Ми не могли його втримати, а buyout за нього ніхто б не дав, бо контракт підходив до кінця. Іншим питанням було, якби в нього ще було 1,5 роки по контракту. В такому випадку ми б могли отримати за нього цю ціну. 

Я так розумію, що buyout за BOROS був десь в два рази вищій, від того, що ви отримали? Це була велика сума?

Так. На той час велика, але дивлячись на трансфери, які відбулися цього міжсезоння, де $500 тис., $1 млн чи навіть $1.5 млн за гравців, то не така вже і велика сума. 

Ви вже переглянули контракти гравців і підвищили їх buyout?

Трошки підвищили. 

Давай без конкретики по вашим гравцям. Який би buyout підходив для гравця рівня вашої організації? $500 тис. чи більше?

До $500 тис. Ще треба враховувати медійність гравців, регіон гравців. Так само титули які вони мали, як довго вони на сцені, тому я не скажу, що ми можемо там по $1 млн прописувати, але до $500 тис. - думаю, так. 

Враховуючи, що в складі Monte sdy є найвідомішим та найтитулованішим, то його buyout вищий, ніж у інших гравців, я правильно розумію?

Ні, тому що, кожен гравець намагається знизити свій buyout, якщо раптом прийде пропозиція від умовних FaZe. Тому на такі випадки їх агенти та вони самі намагаються зменшити суму викупу. Вітя хлопець з досвідом і агенти його досвідчені, то зрозуміло, що вони зробили, щоб buyout був нижчим. Тому ні, в нього і близько не найвищий buyout в команді.

А ти міг би озвучити, в кого в команді зараз найвища сума викупу, без цифри? 

Хай буде Woro2k.

Цікаво, але Woro2k — один із ідейних засновників Monte, тому якщо він йде, в теорії…

Тому в нього найвищий buyout [сміється]. 

Ви взяли br0. Ти можеш озвучити за скільки ви придбали його?

Здається, я десь це казав.

$100 тис.?

Та ні, ми ж з академії брали.

Десь в районі $20 - $30 тис.?

Десь так.

Наскільки ви задоволені інтеграцією br0 в склад?

Дуже задоволені. Спочатку були питання, він сильно нервував і не було достатньої впевненості грати на такому рівні. Але як бачите, з кожним турніром, з кожним місяцем все краще і краще. І я так думаю, він вже дотягнувся до хлопців і їхнього рівня. Тому задоволені дуже сильно. І хлопець він дуже добрий і класний.

Це win–win для всіх сторін?

Так, я взагалі вважаю, що важливими рисами гравця є те, що б він був дружній, веселий комунікабельний, а не чсвшний чудік.

Давай поговорити про стратегію. Раніше Monte брали гравців трохи нижчого рівня, прокачували навички та продавали, коли отримували гарну пропозицію. Враховуючи, що зараз ви вже отримуєте інвайти, є кістяк, але ти знаєш, що може прийти пропозиція, від якої буде важко відмовитися і гравець хоче перейти. Чи змінилася стратегія?

Та ні, не змінилася. Ми намагаємося залишити гравців в себе. А на рахунок того, щоб вирощувати, які варіанти у нас є варіанти? У нас немає інших варіантів. Ми не можемо собі взяти навіть середнього гравця з топ-30 за відносно маленькі гроші. Організація яка нам продавала гравця рік тому, не розуміла скільки у нас грошей, а зараз ми в топ-10. Це збільшує суму в 3-5 разів. А взяти якусь зірку, це коштує $500 тис. - $1 млн.

Можна взяти кредит і купити гравця. Я шуткую звісно.

Це економічно не зовсім вигідно. Це потім треба з тим гравцем виграти все, що можна, щоб це окупилося. Тому краще взяти комунікабельного, веселого, з потенціалом. 

Якщо є четверо гравців і взяти одного “зеленого”, навчити його зовсім не важко, пару місяців. У нас так поки виходить. 

Ти сказав, що чим вище ви в рейтингу, тим дорожче для вас гравці. А якщо ви продаєте гравця, то ціна теж вища, правильно?

Так. 

Ви відкрили академію, ви розглядаєте її як місце, де будуть готуватися гравці для основного складу?

Так, це одна з причин, чому академія була створена. В першу чергу для того, щоб можна було змінити когось з основного складу. 

Як ви оцінюєте коли треба робити заміну?

По ситуації. Якщо хтось хоче піти, ми в першу чергу на заміну будемо розглядати гравця з академії. Або хтось просяде в грі, може трапитися все що завгодно, емоційні проблеми, гравець погано себе почуває. Теоретично, можна просто міняти, продавати. Ми розглядаємо академію, як заміну когось з основи.  

За 2023 рік Monte призовими заробили більше $400 тис. Чи задоволений ти фінансовим станом організації? 

Так. Дивлячись на те, як себе фінансово почувають інші організації, я задоволений, в нас все добре в цьому плані. 

Ти маєш на увазі скорочення штату які проводять організації, відмову від ростерів, ти про це?

Так, трошки з часом і зі зв’язками десь чуєш інформацію. Ти розумієш, що на Tier-1 сцені 5-10% команд і організацій в цілому, не були в мінусі? Бо великі зарплати. Я розумію, що бульбашка, яка виросла під час Ковіду здулася, спонсори йдуть, фінансування від спонсорів зменшується, а зарплати ростуть. Тому зараз важкий період для кіберспорту, в плані фінансів.

Команда вийшла в нуль за 2023 рік чи отримала прибуток?

Ми отримали прибуток за рахунок мейджора. 

А коли вийшли в нуль?

Коли пройшли на мейджор, зрозуміли, що в нуль точно вийдемо. 

Скільки зараз потрібно грошей для початку діяльності організації і потім, коли вже організація розвивається?

Для CS це десь $500 тис. Якщо казати про Dota 2, то там менше, наскільки я знаю там на Tier-1 cцені зарплати трохи нижчі. Але це ж не топ-20 потенційно, а топ-50 в якому треба час на розвиток, тренування. Знову ж таки, треба щоб реально пощастило потрапити в топ-20 HLTV, бо це як казино. 

Схоже з криптовалютою? 

Так. 

$400 тис., це ж не всі гроші, які отримує організація. У вас зараз є спонсор, бетінгова компанія і наскільки я розумію з'явився ще один спонсор, компанія яка займається комп'ютерними девайсами. Ви підписали в кінці року з ними контракт, правильно?

Здається на початку осені, якщо я не помиляюсь. 

Правильно я розумію, що плюс до призових у вас ще йдуть кошти від двух спонсорів?

Насправді зараз у нас має з’явитися багато спонсорів. Зараз ми дуже щільно працюємо і я думаю, що кожного місяця буде з’являтися новий спонсор. Сподіваюсь, що до літа у нас будуть закриті всі сфери по можливим спонсорам - периферія, бетінг, енергетики і т.д. 

На вас зараз активно почали виходити по спонсорам?

Так. Навіть ті що є зараз вже переглядають контракти, щоб було більше залученості в нашій роботі і так само зростають ціни. 

Це пов’язано з вашими результатами, рейтингом, популярністю?

Я думаю, що всі зрозуміли, що ми тут не на півроку або рік, як всі казали, дизбанд через місяць. Всі зрозуміли, що ми тут надовго і намагаємося розвиватися. Спонсори повірили в нас і виходять на нас потроху.

Скільки спонсорів для вас було б достатньо? 

Та скільки зможемо. Можна просто по різному працювати, можна взяти спонсора під одну дисципліну, іншого спонсора під іншу дисципліну. Будемо працювати, чим більше, тим краще. Не факт, що багато спонсорів добре, можна мати одного спонсора, який покриває всіх інших. 

А бренди зацікавлені спонсорувати якийсь один склад, чи всі ростери?

Поки що зі всіма, з ким ведемо перемовини та з ким працюємо, на всі. Намагаємося в першу чергу закривати великих спонсорів, а там вже будемо добирати по ситуації. В кого маленький маркетинговий бюджет, але він хоче з нами працюватии, можемо запропонувати Dota, академію, чи ще якусь дисципліну, яка буде з часом.

Ти кажеш про велику кількість спонсорів. Повертаючись до українського футболу, наприклад у футбольного клуба “Рух” чи “Карпати” вся джерсі в спонсорах. Чи можемо ми побачити, що колись джерсі Monte буде повністю обклеєна спонсорами?

Я не думаю, що можна так робити, заклеюватися повністю спонсорами. Бо основні спонсори можуть запитати: “А не забагато ви спонсорів собі берете?”. Все таки великі спонсори, які з нами працюють, вони можуть такі питання ставити, чому так. Навіть потрібно запитувати у спонсорів, які вже є, чи вони не проти, щоб ми працювали з тими, чи з тими. Тому я не думаю, що буде багато на джерсі спонсорів. А взагалі можна їх не додавати на джері, можна їх в соціальних мережах рекламувати.  

Я думаю, що п’ять спонсорів на джерсі, це ліміт. 

По спонсорам, це в основному українські компанії, чи враховуючи, що ви вже стали відомі, з'являється хтось за кордону, можливо польські чи скандинавські? Чи є взагалі спілкування з іноземними спонсорами?

Буває, але нечасто. Поки нічого конкретного не було. Є українські спонсори, які також працюють на міжнародному ринку, тому можна говорити, що вони наші і з Європи. 

Яких спонсорів ми ніколи не побачимо на джерсі Monte або в соціальних мережах?

Не можу сказати. Можеш якийсь приклад привести, а я скажу, може, чи не може?

Наприклад, ДТЕК Ахметова, чи великий банк?

Великий банк, я тільки за, чому ні. monobank - я тільки за. 

Тобто ви будете розглядати кожен кейс окремо?

Так, всі компанії треба окремо розглядати. В першу чергу треба дуже сильно дивитися, чи пов’язані вони з рф. 

Скільки відсотків бюджету Monte формується від спонсорів? Я так розумію, що основа бюджету це призові?

Ні, спонсори приносять набагато більше, ніж призові. Призові так само йдуть гравцям. Спонсори в рази більше приносять. 

В рази від тієї цифри, яку ви отримали призовими?

Якщо взяти 2024 рік, ми плануємо, що дохід від спонсорів буде в рази більше, ніж від призових і призових які вже були.

Тобто, умовно, ми беремо $400 тис. і множимо на півтора-два, це буде сума, яку ви плануєте заробити на спонсорських контрактах в цьому році? 

Так. 

Ти дав коментар ТГ-каналу ШТАБ CS2, де говорив, що ви розглядали можливість придбати слот на BLAST. Чи була велика конкуренція на цей слот?

Я чесно кажучи не знаю, як багато команд там було, але 100% вона була серйозна. Я вважаю, що цікавилося в декілька разів більше команд, ніж отримали слот.  

Тобто умовно 8-10 організацій цікавилося слотом?

Так. Організацій дуже багато не тільки в топ-20, які мають гроші. Я думаю, що Apeks або GODSENT мають чимало грошей. Вони всі теоретично могли купити собі слот. 

Ми шукали варіанти, спілкувалися з спонсорами, думали, як економічно вигідніше для нас було його отримати. Але слоти дуже швидко розібрали. 

Якби у вас були кошти, ви б придбали слот?

Я спочатку думав, що це дуже не вигідно, бо по суті ми маєш два 100% турніри, а далі проходить 6 команд. А там команди — Vitality, Heroic, там конкуренція сильніша, ніж на мейджорі. І шанси 50 на 50 туди пройти. Тобто ти платиш $350 тис. за один такий турнір весною і осінню. Якщо ти не перемагаєш Vitality, FaZe, MOUZ чи NAVI, то ти просто спустив ці гроші в трубу. 

Але я думаю, в 2025 році не буде партнерів у BLAST, але очки збережуться. За цей рік можна було б собі заробити трохи очків BLAST і стартувати в 2025 році в непоганому рейтингу і проходити на непогані турніри від BLAST. Це був варіант інвестувати в 2025 рік. 

Ти вже озвучив цю цифру, вона також раніше була на HLTV, тобто слот коштував $350 тис.?

Це не остаточна цифра. Спочатку було $300 тис., згодом $350 тис., а яка фінальна цифра я не знаю. 

Тобто вони торгувалися і підвищували? 

Просто нам надходили різні презентації, де спочатку було $300 тис., потім $350 тис.

Як ти відносишся до того, що спочатку BLAST підтримували Україну та блокували команди, які базуються в росії, а зараз продають слоти VP та Spirit. Та і загалом в кіберспорті стає все більше російських грошей. Як ти до цього ставишся?

Якщо чесно, я не був цим здивований. Я побачив, купили і купили, бо цей ринок настільки має російські корні і звик до того, що багато росіян грає. 

З іншої сторони BLAST, по факту, не продав слоти російським командам. Він “продав” Вірменії та Сербії. Ти їм нічого не скажеш, та навіть якщо б вони продали росіянам, то що ти можеш зробити?

Це гарне питання. Я думаю, ти бачив реакцію українських кіберспортивних діячів на це все, і в Твіттері активність була і в різних соц.мережах, вони писали BLAST. Ми надіслали офіційний запит і чекаємо на відповідь від директора по комунікаціям BLAST по цій ситуації.

Хочеться змінювати якось всю цю ситуацію, і взагалі кіберспорт залишається проросійським багато в чому. 

Багато людей і гравців, які нейтрально відносяться. Вчора зашкварився kennyS в TikTok, він навідь не подумав. Тобто вони навіть не думають про війну в Україні, вони напевно не те щоб втомилися, вони просто звикли до війни в Україні і їх вже нічого не дивує.

Чи можемо ми якось змінити цю ситуацію в кіберспорті, чи повинні ми виходити з якимось колективним листом до турнірних операторів, щоб говорити про російських спонсорів у кіберспорті?

Звісно, що маємо. Тут питання як це зробити, треба залучитися підтримкою. 

Кого саме?

Не знаю, тих самих поляків. Вони наші сусіди, які майже так само, як і ми, ненавидять рф. 

Ми можемо зробити це на рівні кіберспортивних федерацій. Чи заручитися підтримкою, наприклад, команд в яких грають поляки. Як ти це бачиш? Як це взагалі може бути, на твою думку? 

Важке питання, це треба сідати і думати. 

При Міністерстві Молоді і Спорту створено робочу групу, куди входить і Players. Якщо ці питання будуть обговорюватись, ви готові приєднатися до обговорення? 

Звичайно готові, ми за любий двіж. Якщо це допоможе українському кіберспорту і взагалі Україні. 

У вас з’явилася ще одна дисципліна – Dota 2. Які дисципліни розглядалися, коли ви планували відкривати ще один склад? Тільки Dota, чи були ще якісь варіанти?

Я думав про Brawl Stars, PUBG Mobile, про не сильно дорогі дисципліни, які є досить популярні.

А VALORANT?

У VALORANT бюджети, треба нарощувати бюджет, тоді можна VALORANT. Це історія не із дешевих, якщо ми хочемо конкурувати на нормальному рівні.

Але ж бюджет на Dota теж не дуже маленький.

Так, просто знайшлися добрі люди. Сергій, з досвідом, який прийшов до мене і я йому повірив. Тут є кому над цим працювати, я йому довіряю і ми можемо рухатися вперед. По VALORANT у мене поки не знайшлося такої людини, з якою ми могли б працювати у цьому напрямку. І скажу, що ми не пішли у ва-банк в Dota, ми вирішили поступово працювати і розвиватися. Звісно не так як CS, бо ми туди більші бюджети вкладали. В Dota ми вирішили не поспішати, бо два рази може так не пощастити, тому вирішили поступово працювати. За рік маємо вже показати якісь результати. 

Які саме результати?

Я не супер добре розуміюсь в рейтингах, турнірах, в лігах в Dota. Тому зараз не можу тобі сказати. Я розуміюся в самій грі, але не сильно розумію який турнір Tier-1, який Тieer-2, чи скільки команд проходить на мейджор. На The International взагалі ідеально пройти, на мейджор можливо легше. За рік хотілося б попасти на якийсь гарний LAN-турнір, ось така у мене ціль. 

Десь півтора місяця тому, ми досить високо дійшли в закритій кваліфікації ESL One Kuala Lumpur 2023 де було 8 команд і проходило здається дві. Там були VP, 9Pandas, NAVI. Там було три прям сильних Tier 1 команди, NAVI і чотири команди з кваліфікації, як ми. Це був шанс потрапити в Куала-Лумпур. Такий вже результат був, тому думаю, що за рік його ще раз показати, а можливо навіть покращити, це наша ціль. 

Можна сказати, що склад з Dota 2 це гра в довгу для Monte?

Так.

Наскільки складно було зібрати склад з Dota 2? Бо я навіть не знаю, яка гра більше токсична і прив'язана до росіян, тому всіх гравців треба перевіряти і дивитися на їх бекґраунд.

Займався цим Сергій. Я йому довірився, я не так гарно розбираюся, як він. В нього було на прицілі хлопці 30-40. 

Всі українці?

Так, по моєму всі українські гравці, з за кордону не було нікого. Він підібрав п’ятірку спочатку, потім ми зробили заміну перед анонсом і анонсували. Тобто з тих 40 людей він обрав 5-х гравців з потенціалом. 

Наскільки складно було домовитися з головним тренером, бо це досить відома людина в українському Dota 2 ком’юніті?

Знову ж таки, це все Сергій. 

Тобто всі питання до нього?

Так, всі питання до нього. Він на цьому ринку з самого початку існування Dota 2, він знає всіх. Він здається працював з AWF декілька разів, можливо навіть в одній команді. Вони добре знайомі, в них гарні відносини, так вони і домовилися. 

Тобто особливих труднощів при формуванні складу не було, чи ти про них не знаєш?

Не було, бо Сергій прийшов сказав мені “Через пару тижнів почнеться період решафлів, треба робити це зараз, поки не почалося”. Завдяки цьому було набагато легше, бо ми встигли зробити до того, як почали розбирати всіх гравців, які були вільними.   

Чи плануєте цього року запускати ростери з інших дисциплін?

100% так. 

Це щось з варіантів, які ти згадував раніше, а саме VALORANT, Brawl Stars, PUBG Mobile?

Не можу сказати, бо просто ще не знаю. Ми думаємо весь час, але були зайняті іншими справами, тому поки не обрали конкретну дисципліну.

Але ми точно можемо сказати, що за планами Monte в цьому році у організації з'явиться ще одна дисципліна?

Ще одна, а може і не одна. Одна, як мінімум. 

Розростаючись в таку велику організацію, а не тільки в ростер по CS, чи розумієш ти, що може бути розпилення підходу? По-перше це фінанси, інший момент - це фокус. Мені цікаво зі сторони операційної діяльності, ти ж слідкуєш за цим всім, ти ж дивишся на результати. Як взагалі тримати баланс, коли не одна дисципліна в організації, а досить багато? 

Для цього ми збільшуємо кількість менеджменту, у нас зростає кількість працівників, кожен місяць-два. Так само сильно зростають бюджети на менеджмент, так само як і на склади. Так само зростають бюджети на менеджмент, працівників, маркетинг, магазин наш. 

Як у вас справи з продажами джерсі?

Нормально. Зараз плануємо запускати колекцію одягу. 

Це буде буде стріт стайл одяг?

Так, це буде повсякденний одяг. 

Чи плануєте ви розширювати асортимент свого магазину?

Я думаю ми будемо це робити, але не від себе, а в колаборації.

З брендами?

Наприклад, в NAVI здається були валізи, вони були з кимось в колаборації. Просто знаходити якийсь бренд чи дизайнера і в колаборації робити речі або аксесуари. 

Це все планується на цей рік, чи плани в довгу?

Ні, це все якнайшвидше буде.

Які ще плани Monte на 2024 рік?

Робота зі спонсорами - одна з першочергових і найважливіших. 

Тобто різні маркетингові кампанії і всякі інші активності зі спонсорами, правильно?

Так, так. Ми ж першу чергу за рахунок спонсорських доходів можемо розвиватися, тому це дуже важливо. Хочеш новий ростер, треба, щоб спонсор був гарний, щоб ти з ним добре співпрацював, щоб KPI виконував. Після цього буде збільшення бюджету, можна дисципліну відкрити, яка буде так само рекламувати спонсора. Тому це дуже важлива частина нашої роботи. 

На IEM Katowice 2023 я брав інтерв’ю у B1ad3 і задавав питання про Monte, бо тоді з’явився цей феномен і пішов ріст. Він тоді сказав такою червоною лінією “ну Monte і що?”. З точки зору конкуренції з такими глобальними організаціями, а в нашому контексті, найбільш глобальна наразі NAVI, чи відчуваєте ви зараз, що вже на рівних з NAVI, може десь вище? Чи відчуваєш ти цей момент конкуренції з NAVI?

Я до речі пам’ятаю те інтерв’ю. Я ще довго на B1ad3 косо дивися після нього. 

А Woro2k бачив те інтерв’ю, не знаєш? 

Можливо, не пам’ятаю. 

Дивлячись на все, що трапилося за рік, дивлячись на ваші амбітні плани на цей рік, чи відчуваєте ви, що вже на рівні NAVI, або сильніші в якихось моментах, як організація? 

Для мене конкуренція, це коли ви боретеся за щось. В нашому випадку ми ніби один одному не заважаємо, майже ніде і ніколи. Прямої конкуренції не відчувається. Єдине, що є конкуренція по CS. По організації я не відчуваю, вони нам допомагають завжди, щось можуть підказати. 

Тобто ви комунікуєте з ними з різних питань?

Не скажу, що кожного дня, чи кожного тижня, але інколи коли якісь питання виникають, чи спільні і вони завжди допомагають. Тому ми не думали про конкуренцію. 

Можемо сказати, що у нас в Україні є дві сильні Tier-1 команди, які не конкурують, а живуть і працюють разом в одному ком’юніті. Я запитав про конкуренцію, тому що все одно є фани. Я не кажу, що у вас однакова фан-база, але ви завжди хочете більше, як і NAVI хоче більше конкурувати за людей.

Була б конкуренція, якби ми конкурували лише за український ринок, а в NAVI купа фанатів по всьому світу, в Бразилії їх просто безліч, в Європі теж дуже багато. Тому вона не так сильно відчувається. 

Якби вони були зосереджені на одному регіоні, Україні, то так, ми б конкурували дуже жостко. 

Дивлячись на фан-базу NAVI, в Бразилії просто неймовірні фани, чи хочите ви такого для Monte?

Так, я завжди думаю про Бразилію, якби залучити бразильских фанів. 

Чи плануєте ви якось працювати з іноземною фан-базою?

Так, плануємо. Це досить важко, ми намагалися декілька разів побудувати стратегію, як це зробити, але якось це розсіювалось і ми відкладали. Я думаю, що зараз будемо починати в цьому місяці, щось планувати. 

А які країни розглядаються?

Польша точно, бо в нас є kRaSnaL, а там побачимо. Можило вийде через br0 залучити данців. Бо я так розумію, що вони слідкують за br0, бо я бачив, що було опитування і один із найкращих данських трансферів - це перехід br0 в Monte. Значить вони слідкують за br0 і з ними можна працювати. 

У вас чимало планів на 2024 рік, чи вистачить вас на все? 

У нас є цілий рік для цього. Я казав, що з кожним роком буде збільшуватися сума по витратам, ну і по доходам так само, сподіваюсь. 

Чи готові ви продати Monte іншим власникам, якщо буде гарна пропозиція? 

Я про це часто думав. Все-таки завжди є сума, від якої ти не можеш відмовитися, це перше. Навіть якщо до тебе прийдуть і запропонують комос грошей. 

Це скільки, наприклад $100 млн?  

Звичайно, що я не зможу відмовитися від таких коштів. Єдине, що я багато думав про це, і якщо все це і відбудеться, тільки за умови того, що весь стаф буде залучений в організацію мінімум два роки, щоб за ними збереглися їх робочі місця. Тільки в такому випадку. В тому числі, напевно, і я повинен буду лишитися на цій позиції. 

Тобто, це такий перехідний період? 

Не те, щоб перехідний період, так це гра в довгу і я завжди планую залишатся з Monte наскільки це можливо. Тому продаж тільки в таком випадку, коли все залишеться як є, просто права на організацію переходять іншому власнику. 

Що б ти хотів побажати українському ком’юніті, фан-базі Monte і взагалі всім українцям у 2024 році? 

Звичайно перемоги, це найкраще, що можна побажати. Перемоги і мирного неба. 

А фанам Monte?

Те саме. Ну і що б підтримували нас, не розчаровувалися в разі поразок і завжди були з нами, ми будемо з ними, будемо для них виступати і намагатися не розчарувати. 

Підписуйтеся на наш Telegram та Twitter, щоб бути в курсі останніх новин зі світу ігр і кіберспорту!

Останні новини

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Players —  це сучасне медіа про український та світовий кіберспорт. Про ігри, гравців та для гравців. 

Зроблено в Києві з ❤️
Для новин, колонок та подкастів — news@players.com.ua
Реклама та робота з партнерами — adv@players.com.ua

Антон Мазай (Видавець та Технічний Директор) — anton@players.com.ua
Олексій Харченко (Видавець та Головний Редактор) — alex@players.com.ua
Сергій Таран (Автор) — sergey@players.com.ua
© 2021-2024 Players. При використанні матеріалів сайту обов'язковою умовою є наявність гіперпосилання на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням видання Players.